Hlavní obsah

Prymula: Zrušili jsme kolektivní zodpovědnost, bude to na každém z nás

Epidemiolog Rastislav Maďar apeloval na občany, aby se i nadále chovali odpovědně. To, že se některé akce povolují a obchody otevírají, neznamená, že by je ohrožené skupiny měly nutně navštěvovat. Lidé by podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly měli přijmout osobní odpovědnost.

Foto: Michal Kamart, ČTK

Zleva náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

Článek

„Bez individuální odpovědnosti to nepůjde. To, že se něco rozvolňuje, neznamená, že máme všechno za sebou,“ zdůraznil Maďar.

„Zrušili jsme zodpovědnost kolektivní a chceme ji nahradit zodpovědností každého z nás,” konstatoval Prymula a poukázal na shlukování lidí, například před restauracemi, což může souviset s nárůstem nových případů v posledních dnech.

Kadeřníci s rouškou a štítem, na zahrádkách konzumace bez ochrany, oznámili ministři

Koronavirus

„Je to jistý, byť drobný signál, nechtěl bych to přeceňovat,” doplnil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) s tím, že nejvíce narostlo potvrzených případů v Praze a Ostravě.

Rozestupy, roušky a hygiena rukou jsou podle něj základními předpoklady úspěchu, aby bylo možné opatření dále uvolňovat.

„Pokud se člověk necítí dobře, neměl by chodit do veřejných prostor, jinak tuhle situaci nemáme šanci udržet,” nabádal Maďar, aby lidé situaci nepodceňovali.

Přehledně: Co se otevře dříve a jak se mění používání roušek

Koronavirus

V ČR narostl počet potvrzených případů nákazy na 7689. Vyléčilo se 3314 lidí, 237 osob v souvislosti s covid-19 zemřelo. Během čtvrtka přibylo 103 osob, což je nejvíce od 21. dubna. Počet nových potvrzených případů roste v posledních třech dnech.

Anketa

Zamíříte po uvolnění opatření do restaurací, obchodních center či za kulturou?
Ano, chybí mi to
18,4 %
Pouze v omezené míře
18,9 %
Raději zatím nebudu riskovat
62,7 %
Celkem hlasovalo 11194 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám