Hlavní obsah

Proč zavřely školy? Jsou prvními z věcí, které můžeme efektivně ovlivnit, tvrdí Prymula

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda poukázala na školy jako na jedny z nejvýznamnějších ohnisek nákazy koronavirem a postupně je pozavírala. Z dat, která poskytl Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), ale vyplývá, že nákaza ze škol nebyla rozhodně tak významná jako například ze zaměstnání. Stanovisko vlády však ve čtvrtek ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) hájil s tím, že situaci lze zavřením škol ovlivnit.

Článek

Z aktuálních dat vyplývá, že v základních školách se od začátku epidemie nakazilo celkem 8012 osob a pouhých 4,8 % z celkově pozitivních. Na středních školách, které vláda zcela uzavřela 12. října, se nakazilo 4257 osob (2,6 %). A na vysokých školách, jejichž provoz byl omezen jako první, onemocnělo jen 2785 lidí (1,7 %).

Není ale jisté, do jaké kolonky spadají učitelé: nejvýznamnější ohnisko je podle ÚZIS pracoviště, kde se nakazilo 64 553 lidí, necelých 39 procent z celkového počtu. Na druhém místě je domácnost, v rodinném prostředí koronavirus přeskočil celkem na 36 081 lidí (21,8 %).

Unikla nejdůležitější data: Kde se nakazí nejvíc lidí

Domácí

Ministr zdravotnictví Roman Prymula se na čtvrteční vládní tiskové konferenci ohradil proti interpretaci, že školy zavřené být nemusely, protože se tam nakazilo jen málo lidí. „To je obrovský omyl. Když se podíváme na první místa, tam jsou věci, které nezavřeme. Rodiny nezavřeme a nechceme vypnout průmysl. Školy jsou na prvním místě z věcí, které můžeme efektivně ovlivnit,“ řekl Prymula.

„Během asi deseti týdnů došlo k prudkému nárůstu, trend pozitivity ve školách jde dramaticky nahoru,“ dodal.

Nakažení učitelé mohou podle něj spadat do obou skupin. „Jsou to spojené nádoby, pokud jsem učitelem ve škole a nakazím se, je to jeden problém. Pak může učitel nakazit žáka. Je to skupina dvaceti dvaceti pěti lidí, co mohou nákazu šířit dál. V řadě zemí jsou právě školy kritickým místem. Snažíme se dělat, aby se děti co nejdříve vrátily, ale při těchto číslech to možné není,“ řekl ministr.

Jsme nepoučitelní, obhajuje Prymula náhlé uzavření obchodů

Domácí

Je rovněž zajímavé, že ÚZIS uvádí určitá procenta nákazy v základních i středních školách také v červenci a v srpnu, kdy jsou školy zavřené. V červenci se na základních školách mělo nakazit 135 lidí (3,1 % nakažených v tomto měsíci) a v srpnu 146 (1,9 %). Na středních školách se mělo během dvou prázdninových měsíců nakazit celkem 241 lidí. Nákaza se měla ve školách šířit i během dubna a května letošního roku, kdy byly školy rovněž kvůli pandemii zavřené.

Prymula: Testovat budou i praktici, denně zvládneme až 80 000 testů

Domácí

ÚZIS zaslal ve středu omylem médiím data, která platila pro minulý týden. Na otázky týkající se škol ústav odpovědět odmítl. „Tabulka uvádí počet pozitivně diagnostikovaných osob s covidem-19 v ČR dle sociálního prostředí a pravděpodobného místa nákazy. S rostoucí epidemiologickou zátěží populace narůstá také pravděpodobnost nákazy při běžných aktivitách během dne, a často tedy nelze místo nákazy jednoznačně prokázat,“ vyjádřila se ve středu mluvčí ÚZIS Lenka Svobodová.

Přehledně: Kam ode dneška smíte a kam ne

Koronavirus

„Proto tabulka kombinuje místa nákazy se sociálním prostředím či aktivitou, které daný pacient uvedl jako pravděpodobné místo nebo zdroj nákazy,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám