Hlavní obsah

Jsme nepoučitelní, obhajuje Prymula náhlé uzavření obchodů

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsme nepoučitelní, je dobře, že jsme obchody zavřeli ze dne na den, uvedl ve čtvrtek na Twitteru ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). O uzavření značné části obchodů rozhodla vláda ve středu s tím, že opatření bude platit od čtvrtka.

Foto: koláž Novinky.cz

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO)

Článek

Podle Prymuly se dlouho řešilo, zda opatření mají být spuštěna hned následující den, nebo až od pátku, aby se lidé mohli připravit.

„Ukazuje se, jak některé obchody, které budou zavřeny, byly vzaty útokem,” popsal ministr vojenskou terminologií stav, kdy se v hobbymarketech tvořily ve středu odpoledne dlouhé fronty zákazníků, kteří si chtěli nakoupit, neboť si nejsou jisti, kdy budou obchody znovu otevřeny.

Obchody chceme udržet otevřené, říkal Prymula v úterý. Ve středu je zavřel

Koronavirus

Lidé podle ministra neřešili, zda se při nákupu a značné koncentraci lidí mohou nakazit, a bylo proto správné, že došlo k zavření ze dne na den.

„Bohužel jsme nepoučitelní. Jakmile jde o nějaký drobný benefit pro sebe, tak zapomínáme na veškerou ostražitost,” uvedl ministr.

Už však nezmínil, že ještě v úterý v podobném videovzkazu hovořil o tom, že riziko přenosu nákazy v obchodech není vysoké a že je zavírat nechce. Pár hodin nato bylo vše jinak.

Nechceme zavírat obchody, říká na videu den před vyhlášením omezení ministr Prymula.Video: Roman Prymula/Twitter

Vzhledem k tomu, že podobně ministr zpochybnil své dřívější tvrzení o návratu žáků 1. stupně do škol 2. listopadu, sotva se lze divit, že lidé nemají valnou důvěru v opatření, která jsou vyhlašována po mimořádných zasedáních vlády, aniž by měli jistotu, že druhý den nebude vše jinak.

Poslední odpoledne před zavřením. Lidé vzali hobbymarkety i kadeřnictví útokem

Ekonomika

Ministrovo zdůvodnění, že v plánu pro boj s koronavirem je třeba dělat „detailní korekce”, neboť hrozí „přetečení kapacity lůžek”, není v tomto ohledu příliš konkrétní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám