Hlavní obsah

Přehledně: Pravidla pro cestování do okolních zemí a kdy to půjde do Chorvatska

Novinky, jem

Česká vláda sice zrušila zákaz vycestování zavedený kvůli pandemii, to ale neznamená, že se režim na hranicích vrátil do původního stavu. Pravidla vstupu na území okolních států se teď řídí jejich vlastními epidemiologickými nařízeními. Při vstupu na území ČR požadují české úřady potvrzení o bezinfekčnosti. Více se dočtete ve shrnutí níže.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Na nákupy do Německa zatím ne

Povolení ke vstupu na území Spolkové republiky z Česka a dalších zemí mají jen ti, kdo do Německa cestují domů (mají tam bydliště), za rodinou nebo za neodkladnou pracovní či rodinnou záležitostí. Do SRN tak prozatím není možné vyjíždět na dovolenou nebo na nákupy.

Co přesně lze považovat za neodkladnou pracovní záležitost, je možné najít na stránkách českého ministerstva zahraničí nebo stránkách německého velvyslanectví v Česku. Obecně jde o plnění smluvních závazků pro pracovníky v zemědělství, dělnických pracích nebo ve zdravotnictví. Vstup do Německa je povolen také těm, kdo přes Spolkovou zemi cestují do své vlasti (tranzit do třetí země).

Druhá vlna koronaviru je velmi nepravděpodobná, říká dánský epidemiolog

Koronavirus

Do Rakouska s potvrzením

Cesty do Rakouska tamní úřady neomezují z hlediska účelu, každý ale musí předložit negativní test na koronavirus, který nesmí být starší než čtyři dny. Formulář a pokyny pro jeho vyplnění a nakládání s ním naleznete ZDE. V případě vstupu do Rakouska a průjezdu Rakouskem doporučuje MZV mít u sebe již vyplněné formuláře. Najdete je TADY.

Potvrzení nemusí mít ti, kdo v Rakousku bydlí, pracují nebo „běžně pobývají“ za předpokladu, že se neprodleně odeberou do 14denní domácí karantény. Tu si mohou zkrátit tím, že se testu na koronavirus podrobí následně v místě pobytu. Doklad o bezinfekčnosti nemusí předkládat ani ti, kdo mají v plánu Rakouskem pouze bez zastávky projet. Na hranicích tak po nich mohou policisté chtít ukázat, že mají dost paliva a mají zajištěno i povolení k výjezdu z Rakouska do třetí země, upozornilo ministerstvo zahraničí. Výjimku z povinnosti předložit negativní test mají obchodníci a řidiči přepravující zboží.

Tchaj-wan se blíží úplnému vymýcení nemoci covid-19

Koronavirus

Přísní Slováci

Nejpřísnější pravidla ke vstupu z hlediska českých občanů zavedli Slováci. Vstup na území Slovenské republiky z ČR mají povolen jen blízcí příbuzní (manžel, manželka či dítě) slovenských občanů, případně cizinci s trvalým pobytem na území Slovenska. Výjimku mají řidiči nákladní dopravy, pendleři pracující do 30 kilometrů od hranic (s potvrzením zaměstnavatele) a lidé přijíždějící na přijímací zkoušky do školy. Takoví lidé ale musí přijet s potvrzením o negativním testu na koronavirus ne starším 96 hodin.

Matovič: Otevřením hranic vytvoříme opět Československo

Koronavirus

Tajemní Poláci

Běžný provoz na česko-polské hranici je až do středy zcela zastaven. Jak to bude v následujících dnech, zatím není jasné, ministerstvo zahraničí ale vývoj situace sleduje a informace bude průběžně aktualizovat na svém webu ZDE. Výjimku mají tak jako v případě ostatních sousedních zemích pendleři a žáci i studenti škol v pohraničí, řidiči nákladních aut se zbožím a blízcí příbuzní polských občanů.

České univerzity poskytují své počítače k hledání léku na covid-19

Koronavirus

Do Chorvatska k moři

I přes prvotní obavy Češi o dovolenou u moře letos přijít nemusí. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová Novinkám řekla, že jak česká, tak chorvatská strana mají zájem o uzavření dohody o uvolnění režimu na hranicích tak, aby čeští turisté mohli letos v létě vyrazit do Chorvatska na dovolenou.

„Ano, do Chorvatska letos bude možné jet. Na dohodě pracujeme, jednání se chýlí ke konci a zbývá doladit detaily. Hotovo by mohlo být v řádu týdnů. Nic bližšího ale zatím sdělit nemůžu,“ řekla Štíchová Novinkám.

Jak do Česka

Pokud jde o pravidla vstupu do Česka ze zahraničí, platí povinnost předložit potvrzení o negativním testu na koronavirus, které není starší než čtyři dny.

Od 1. května lze do 72 hodin od vstupu do republiky také předložit krajské hygienické stanici potvrzení o negativním testu absolvovaném v ČR. Více o podmínkách vstupu naleznete na webových stránkách ministerstva vnitra.

Reklama

Výběr článků

Načítám