Hlavní obsah

České univerzity poskytují své počítače k hledání léku na covid-19

– Praha

České univerzity a další instituce poskytují výkon svých počítačů mezinárodnímu projektu Folding@home, který hledá lék na nemoc covid-19 způsobovanou virem SARS-CoV-2. Zapojilo se do něj už 39 týmů z 15 institucí z ČR. Největší tuzemský výpočetní výkon nabízí Fakulta informačních technologií Českého vysokého učení technického v Praze (FIT ČVUT). Následuje Vysoké učení technické (VUT) v Brně a Západočeská univerzita v Plzni.

Foto: FIT ČVUT

Univerzity a další instituce poskytují výkon svých počítačů mezinárodnímu projektu Folding@home, který hledá lék na covid-19.

Článek

V celosvětovém žebříčku je FIT ČVUT poskytnutým výkonem na 258. pozici z 253 tisíc zapojených týmů. Fakultní příspěvek odpovídá dennímu výkonu zhruba tisícovky běžných počítačů.

Projekt využívá výpočty poskytnutých počítačů z celého světa k simulaci skládání proteinů.

Fakulta ČVUT vyhradila pro projekt část výpočetní kapacity ze svých platforem ClusterFIT a CloudFIT. Podle vedoucího ICT oddělení Martina Vaňka nebyl problém propůjčit zrovna nevyužitý výkon pro dobrou věc.

„I když stroje běží naplno, finanční náročnost není o moc větší než v běžném provozu,” poznamenal.

Web od studentů

Studenti FIT také vytvořili web s přehledem výsledků výkonu poskytnutého do projektu Folding@home českými týmy. Kromě zmíněných škol se v Česku do projektu zapojily například i Akademie věd, Univerzita Karlova, Masarykova univerzita v Brně, Česká zemědělská univerzita v Praze, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem nebo Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava.

Rychlejšímu uzdravení z covidu-19 má pomoci koktejl tří léků

Svět

Folding@home využívá výpočty poskytnutých počítačů z celého světa k simulaci skládání proteinů. Do projektu se mohou zapojit i laici.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám