Hlavní obsah

Tchaj-wan se blíží úplnému vymýcení nemoci covid-19

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchaj-pej

Na Tchaj-wanu v pondělí opět nepřibyl žádný nový případ nákazy novým koronavirem SARS-CoV-2, uvedl list Taiwan News. Jde už o pátý den v řadě, kdy není v zemi zaznamenán žádný nový případ. K přenosu mezi obyvateli došlo naposled před třiceti dny, od té doby byly všechny nové případy evidovány u lidí, kteří na Tchaj-wan přicestovali.

Foto: Ann Wang, Reuters

Nákup na tchajwanské tržnici v maskách

Článek

Tchajwanské Centrální vedení střediska pro epidemie (CECC) v úterý oznámilo, že v zemi nebyl za posledních 24 hodin zaznamenán žádný nový případ nákazy „wuchanským koronavirem“. Řekl to šéf CECC Čchen Ši-čchung s tím, že nahlášeno bylo 363 podezření na nákazu, ale všechny testy byly negativní.

Je to už pátý den v řadě bez nového případu nákazy. Na ostrově evidují stále jen 440 potvrzených případů nákazy, přičemž 349 jich bylo u lidí, kteří přijeli z ciziny. Jen 55 osob se nakazilo na ostrově. Zbylé případy připadají na příslušníky námořnictva, kteří se účastnili plavby přátelství a dobré vůle. V zemi nemoci podlehlo jen sedm osob.

Tchajwanský recept? Včasně a rázně

Koronavirus

Tchaj-wan tak patří k zemím, které dokázaly nejlépe zvládnout epidemii. Jakmile se objevil výskyt nové nemoci, prezidentka Cchaj Jing-wen zavedla 124 restriktivních opatření, aby zabránila šíření nemoci, aniž by přitom některé oblasti zcela izolovala, jako se to dělo v Číně.

Rychlé zavedení účinných opatření 

Podle časopisu Americké zdravotní asociace JAMA se kabinet poučil z epidemie SARS z roku 2003. Asociace vyzdvihla, že si vláda včas uvědomila nebezpečí, denně informovala veřejnost a dávala jednoduchá a pochopitelná doporučení. Zároveň poskytovala rychlé a transparentní informace o vývoji epidemie.

„Tchaj-wan je příkladem, jak může společnost odpovědět na krizi rychle a ochránit zájmy svých občanů,“ píše se v časopisu JAMA.

Tchaj-wan se kvůli možnému přenosu nemoci mezi lidmi obrátil už 31. prosince 2019 na Světovou zdravotnickou organizaci (WHO), ale nedostal žádnou odpověď. Přenos mezi lidmi byl potvrzen až 21. ledna. V době, kdy WHO ještě uváděla, že je epidemie jen regionální hrozbou, Tchaj-wan už zaváděl řadu opatření, od testování přes monitorování pohybu po vynucení karantény.

Foto: Ann Wang, Reuters

Zaměstnankyně nehtového studia na Tchaj-wanu

Tchaj-wan také včas zavedl kontroly na hranici. Zakázal vstup do země lidem z epidemií nejvíce postižených míst, jako byl Wu-chan a pak i celá pevninská Čína. Obyvatelé ostrova, kteří se z těchto oblastí vrátili, museli na 14 dnů do karantény ve svém domově nebo v hotelu. Testy na covid-19 se prováděly i na letišti.

Od propuknutí epidemie bylo provedeno 67 758 testů.

Byla propojena databáze národního zdravotního pojištění s databází imigračního úřadu, takže zdravotnické orgány měly snadný přístup k datům o cestách nakažených.

Mobilní telefony se používaly nejen k monitorování pohybu nakažených, obyvatelé také na ně dostávali informace, kde se objevily nové případy.

Cena roušek byla omezena

Vláda také zajistila dohled nad dodávkami ochranných pomůcek v zemi a omezila počet roušek a masek, které si mohli koupit jednotlivci, takže nenastal jejich nedostatek. Zastropována byla i jejich cena, takže byly všem dostupné a nemohli na nich vydělávat překupníci.

V zemi byla zřízena infekční klinika s vlastním systémem vzduchotechniky, takže se nakažení nedostávali do styku s jinými pacienty

„Prevence je lepší než léčba zejména v případech, kdy není žádná léčba stanovena,“ uvedl tchajwanský lékař specializující se na infekční nemoci Čchang Čchun-wen pro server o zdravotní péči HealthcareITNews.

Reklama

Výběr článků

Načítám