Hlavní obsah

Nespojujte covid-19 a záhadnou nemoc dětí, žádají britští lékaři

– Londýn
Právo, znk, vpl

Skupina britských lékařů se ohradila proti varování Národního zdravotnického systému (NHS) před záhadnou nemocí dětí, která by podle něj mohla souviset s koronavirem.

Foto: Yves Herman, Reuters

Ilustrační foto

Článek

NHS ve varování rozeslaném všeobecným lékařům upozornil na smrtelné zánětlivé onemocnění s rysy „syndromu toxického šoku, atypické Kawasakiho choroby a také těžkého průběhu choroby covid-19“. Kawasakiho choroba je horečnaté onemocnění nejasného původu, které postihuje cévy a vyskytuje se v dětském věku.

V Británii roste počet dětí s neznámou nákazou

Koronavirus

Podle listu The Daily Telegraph zpráva ještě více znepokojila rodiče a vedla k dalšímu volání, aby školy po celé zemi zůstaly zavřené. Nejmenovaný zdroj deníku prozradil, že varování vyvolalo mezi lékaři „vztek“, protože není dostatečně podloženo.

„Kawasakiho choroba je sezonní zánětlivé onemocnění, které vrcholí v zimě a na jaře (…), a vědecká společnost je toho názoru, že řada infekcí ji může spustit u dětí náchylnějších k nemoci,“ upozornila v reakci skupina doktorů, kteří působí také jako poradci nadace Societi bojující proti Kawasakiho chorobě.

U SARS byla souvislost vyvrácena

Podobné spojení, jaké nyní učinila NHS, se podle nich objevilo už při epidemii SARS, od té doby „ale byla souvislost mezi nimi vyvrácena“, dodali.

Ministr zdravotnictví Matt Hancock v úterý prohlásil, že je zprávami ohledně neznámé nemoci znepokojen, dodal však, že její případy jsou „vzácné“. Také on zdůraznil, že vláda si není „stoprocentně jistá“ spojením s koronavirem.

Podobné případy v Itálii a Španělsku

Na případy dosud neprostudované nemoci upozornili také španělští a italští lékaři.

Zda skutečně souvisely s covidem-19, zatím není jisté. V zásadě však riziko komplikací po infekci koronavirem u dětí zůstává nízké, upozornil německý list Die Welt.

Nicméně Španělská asociace pediatrie vydala podobné varování jako britské úřady. Sdružení upozornilo, že řada dětí školního věku trpí „neobvyklými bolestmi žaludku s příznaky silného zánětu žaludku a střev“. Během několika hodin by děti mohly upadnout do šoku a mohly by je postihnout nízký krevní tlak a srdeční problémy.

Pacienti musí být přijati do nemocnice okamžitě, napsala asociace.

Italský pediatr Angelo Ravelli napsal varování kolegům. On a jeho tým měli neobvykle vysoký počet pacientů s Kawasakiho syndromem. Některé z dětí trpěly covidem-19 nebo měly kontakt s potvrzenými virovými případy.

Reklama

Výběr článků

Načítám