Hlavní obsah

V Británii roste počet dětí s neznámou nákazou

Ve Velké Británii v posledních třech týdnech narostl počet dětí, které trpí záhadnou nemocí. Jejich stav se velmi rychle zhoršuje, až končí na jednotkách intenzivní péče, píše server Businessinsider. Praktičtí lékaři po celé zemi dostali v pondělí varování, nemoc může souviset nejen s koronavirem, ale i s dosud neidentifikovaným virem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

„Významně narostl počet dětí ve všech věkových skupinách s multisystémovým zánětlivým stavem vyžadujícím intenzivní péči,“ uvádí se ve výstraze. Její autoři  upozorňují lékaře: „Panuje obava, že se u dětí ve Velké Británii objevuje zánětlivý syndrom související s plicní chorobou covid-19 nebo že s těmito případy může být spojen ještě jiný, dosud neidentifikovaný infekční patogen.“

Nákaza koronavirem se totiž u dětí objevuje mnohem méně než u ostatní populace, a pokud se děti nakazí virem Sars-CoV-2, nemívá jejich onemocnění závažný průběh. Proč tomu tak je, odborníci zatím nezjistili.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Nejnovější nemoc, která ohrožuje děti ve Velké Británii, měla rysy „syndromu toxického šoku, atypické Kawasakiho choroby a také těžkého průběhu choroby covid-19,“ uvádí zpráva. Kawasakiho choroba je horečnaté onemocnění nejasného původu, které postihuje cévy a vyskytuje se v dětském věku.

Půlroční dívka překonala operaci srdce, těžké onemocnění průdušek a teď i koronavirus

Evropa

„Nákaza koronavirem se většinou týkala dospělých. Celkový počet případů tohoto neidentifikovaného stavu u dětí je v rámci koronavirové pandemie malý, ovšem existuje mezi tímto stavem a pandemií koronaviru souvislost,“ uvedl profesor Christopher Whitty, zdravotnický poradce britské vlády.

Pediatrická společnost, která vydala upozornění praktickým lékařům, vyzvala k „včasné diskusi“ o všech případech, aby bylo možné zjistit původ nemoci a omezit její šíření.  Z dosavadních zpráv k jednotlivým případům vyplývá, že nová choroba se objevila nejen u dětí, které se nakazily virem Sars-CoV-2, ale i u těch s negativním testem.

Reklama

Výběr článků

Načítám