Hlavní obsah

Covid-19 se po uzdravení nevrací, imunita trvá přes rok, otočil Soul

Právo, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Jihokorejské úřady popřely předešlé zprávy, že by se pa­cienti, kteří se uzdravili z koronavirové nákazy, znovu nakazili. Podle odborníků jde o limity v testovací metodě.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Test na koronavirus

Článek

Jižní Korea v minulých týdnech oznámila, že bezmála tři stovky uzdravených se virem znovu infikovaly. To vyvolalo pochybnosti o účinnosti vytvořené imunity či spekulace o tom, že virus se u nich znovu reaktivoval. Oh Mjung-don, vedoucí klinického výboru pro kontrolu nových nemocí, ale ve středu prohlásil, že on a jeho kolegové si nemyslí, že u oznámených případů došlo k reinfekcím či k reaktivaci viru.

Výsledky studií ukazují, že imunita trvá přes rok po první infekci

Podle něj je problém v technických omezeních molekulárního vyšetření (PCR). To je sice zlatým standardem díky své přesnosti, v určitých případech ale může být až příliš citlivé.

V Koreji dál přibývá vyléčených s pozitivními testy. Mluví se o reaktivaci viru

Koronavirus

„Testy zjistily přítomnost ribonukleové kyseliny (RNA) mrtvého (neaktivního) viru,“, řekl Oh. Jak upřesnil, infekce covidu-19 probíhá v epitelové tkáni dýchacích cest na povrchu plic a v epitelových buňkách mohou fragmenty viru přetrvávat i poté, co se virus deaktivoval. Test PCR ovšem neumí rozlišit, jestli je zjištěný virus ještě aktivní, či nikoliv, což může vést k tomu, že někteří pa­cienti, kteří se uzdravili, mohou být tzv. falešně pozitivní (pozitivní výsledek vyšetření u nich neodpovídá skutečnosti).

Oh podotkl, že je velmi nepravděpodobné, že se uzdravený v krátké době znovu nakazí. „Výsledky studií ukazují, že imunita trvá přes rok po první infekci,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám