Hlavní obsah

V Koreji dál přibývá vyléčených s pozitivními testy. Mluví se o reaktivaci viru

Novinky,
Soul

V Jižní Koreji zaregistrovali v neděli jen 25 nových případů nákazy covidem-19. V sobotu jich bylo 32 a už pátý den v řadě je jich méně než 50. Dále ale stoupl počet vyléčených, u nichž testy opět prokázaly nákazu koronavirem. Už je jich 116.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Obyvatelé Soulu se těšili z rozkvetlých třešní.

Článek

Ředitelka Korejského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (KCDC) Čong Jun-kjong v pondělí agentuře Jonhap potvrdila, že vyléčených, u nichž se nákaza opět projevila, je už 116. V pátek jich bylo 91 a ještě před týdnem jen 51.

Téměř stovka uzdravených Jihokorejců má znovu pozitivní testy

Koronavirus

Podle ní se musí ještě zjistit, co k tomu vedlo. Dodala, že se zatím neprokázalo, že by se od někoho nakazili, proto se předpokládá, že došlo k nové aktivaci viru. Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla v sobotu, že už zkoumá zprávy o vyléčených, kteří mají opět pozitivní testy. Čong dodala, že 48 z nich je z města Tegu, které zasáhla epidemie nejvíc.

Čong dodala, že se v Jižní Koreji provedlo přes 860 000 testů u 518 000 lidí. Počet uzdravených stoupl o 79 na 7447.

Importované nákazy

Z 25 nových případů jich je jen devět domácího původu, 16 dalších je u lidí, kteří do Koreje přicestovali, dvanáct z nich přiletělo z USA. Počet nakažených, kteří přiletěli ze zahraničí, už stoupl na 929. Nově se proto od pondělí testují všichni lidé, kteří přicestovali z USA, dosud se testy prováděly je těm s příznaky. Země také ruší dočasně bezvízový styk s 90 zeměmi.

Počet obětí stoupl o tři na 217. V kritickém stavu je 46 nakažených, více než tisíc nakažených se léčí déle než měsíc. Je mezi nimi i žena, která rozšířila nemoc v Tegu mezi členy křesťanské náboženské sekty.

„Bláznivá tetka“ v Koreji dvakrát odmítla test na koronavirus. Nakazila téměř 40 lidí

Koronavirus

Země se nadále drží kampaně za dodržování vzdálenosti mezi lidmi. Obhajoval ji tajemník ministra zdravotnictví Kim Kang-li: „Kdybychom uvolnili naši kampaň za dodržování odstupu, mohli bychom čelit výsledku, který bychom nedokázali zvládnout. Je pravda, že vidím zpomalení šíření nového koronaviru, ale to neznamená, že byl virus vymýcen.“

Jižní Korea se neizoluje, ale stále trvá na dodržování odstupu mezi lidmi

Koronavirus

Roste tlak na uvolnění restrikcí, proto o tom bude jednat vláda a část omezení by mohla nahradit přísnější hygienická opatření. Varovala ale, že země může čelit druhé vlně infekce.

Tvrdé tresty

Obavy panují zejména z možnosti vzniku ohnisek epidemie v místech s velkým počtem lidí pohromadě, jako jsou kostely a nemocnice. V Soulu se proto nekonají mše.

V Jižní Koreji omezili epidemii bez extrémně tvrdých opatření

Koronavirus

Kontroly byly provedeny v 41 476 zábavních podnicích včetně barů a nočních klubů. Jen za posledních pět dnů 4242 z nich porušilo nařízení. Za porušení nařízení hrozí až rok vězení nebo pokuta 10 milionů wonů (203 000 korun).

Narušitelé by také mohli nosit elektronický náramek až do konce karantény a cizinci by mohli být deportováni. Policie chce zatknout 68letého muže, který byl navzdory karanténě po návratu z USA opakovaně venku. Tři lidi kvůli podobným přečinům už stíhá prokuratura.

Reklama

Výběr článků

Načítám