Hlavní obsah

Německo se rozhoupalo k zavedení povinných roušek v MHD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německo se postupně přiklání k používání roušek. Až jejich používání v pátek schválí senát v Brémách, budou povinné v městské hromadné dopravě ve všech spolkových zemích. Skoro ve všech je bude také nutné nosit v obchodech, uvedla stanice BBC.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Rozdělování roušek v Drážďanech

Článek

Přístup k rouškám se v Německu začal měnit v minulém týdnu, když kancléřka Angela Merkelová doporučila jejich nošení v době, kdy uvolňovala ostatní omezení související s pandemií koronaviru.

Německý Kochův institut procitl. Roušky už nezavrhuje

Koronavirus

Nová opatření ohledně nošení zakrytého nosu a úst někde platí už od pondělí, kdy se musejí roušky nosit v obchodech a v prostředcích hromadné dopravy v Sasku. Jako první v SRN schválilo povinnost nosit masky v MHD Meklenbursko-Přední Pomořansko, kde za jejich nenošení může být uložena pokuta ve výši 25 eur. V této spolkové zemi stejně jako v Berlíně však nejsou povinné v obchodech. V Bavorsku budou od pondělí povinné i pro děti starší sedmi let.

Jak se nadechují sousední země

Koronavirus

Roušky se nakonec budou nosit i v Duryňsku, kde k tomu přistoupili na základě toho, že se nosí v sousedních zemích Bavorsku a Sasku. Místní premiér Bodo Ramelow ale varoval, že roušky mohou vytvářet falešný dojem bezpečí.

Foto: Novinky

Rozvolňování opatření v Evropě

Experti nejsou jednotní

Podle expertů nejsou tak účinné jako časté a pečlivé mytí rukou mýdlem a vodou. Světová zdravotnická organizace (WHO) je původně nedoporučovala a tvrdila, že by je měli nosit jen nakažení, ale pak názor začala měnit.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Distribuce roušek v Drážďanech

Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí ECDC uvádí, že specializované masky by měli nosit především zdravotníci, ale dodává, že roušky by mohly pomoci omezit šíření v rušných prostorách, jako jsou obchody a nákupní střediska nebo prostředky hromadné dopravy. Doporučuje je, protože by mohly snížit šíření viru od lidí, kteří jsou infikovaní, ale nemají typické symptomy, takže nejdou na testy.

Reklama

Výběr článků

Načítám