Hlavní obsah

Němci se bojí Velikonoc. Mutace je na postupu, sílí obavy o padesátníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Britská mutace koronaviru B.1.1.7. se valí Německem bez ohledu na uzávěry. Vysoce nakažlivá varianta viru stojí v současné chvíli za dvěma třetinami všech nových infekcí. Přední německý virolog Christian Drosten varuje, že po velikonočních svátcích se situace ještě zhorší. Nejohroženější skupinou budou podle jeho slov padesátníci, píše server týdeníku Focus.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Robert Koch Institut (RKI) předpovídá, že počty nakažených budou růst a kolem Velikonoc dosáhnou úrovně 300 nakažených na 100 tisíc obyvatel v sedmidenním sledovaném období. „Krátce po velikonočních svátcích se dostaneme do situace jako kolem Vánoc,“ řekl Drosten. Předpokládá se, že počty nakažených budou stoupat i později a dostanou se na úroveň 500 nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Nyní Německo podle RKI vykazuje sedmidenní incidenci 108,1.

Lékaři varují, že každý třetí infikovaný může očekávat poté, co překoná nákazu, dlouhodobé následky. Nejohroženější skupinou se podle Drostena stanou padesátníci.

Německo se kvůli koronaviru zadlužuje stále víc

Ekonomika

„Jsou příliš mladí na očkování a příliš staří, než aby měli lehký průběh nákazy,“ komentuje situaci sociálnědemokratický poslanec Karl Lauterbach. Naráží na zoufalý nedostatek vakcín, kdy se zatím podařilo naočkovat nejzranitelnější skupiny, a to seniory ve věkové kategorii 80+ a zdravotníky.

Valná většina padesátníků bojuje s rizikovými faktory, jako jsou například vysoký krevní tlak, srdeční choroby nebo mají nadváhu. Robert Koch Institut považuje 40 procent osob z věkové kategorie 50 až 54 za rizikovou skupinu a ve věkové kategorii 55 až 59 let to je více než polovina.

Německo závodí s časem. Lockdown se prodlužuje

Evropa

K uklidnění nepomáhají ani nejnovější poznatky o britské mutaci Sars-CoV-2. Několik studií naznačuje, že tato mutace se snadněji přenáší, ale je také nebezpečnější než původní varianta viru. Výsledkem je, že 28 dní po zjištění nákazy bylo riziko úmrtí na covid-19 u britské mutace o více než 60 procent vyšší než u původního viru.

Drosten varuje premiéry, aby se důsledně dodržovala takzvaná nouzová brzda, která se aktivuje v těch regionech, které nejméně tři dny po sobě hlásí sedmidenní průměr nových případů na 100 tisíc obyvatel vyšší než sto.

Ostrá kritika německé vlády: Firmám pomáhá pozdě, peníze posílá podvodníkům, píše Focus

Evropa

Zákaz vycestovat do zahraničí nebo cestovat po vlasti však kancléřka Angela Merkelová na pondělním jednání s premiéry spolkových zemí neprosadila. Zůstalo pouze u doporučení, aby lidé necestovali. Merkelová se domnívá, že v současné situaci by mělo pomoci volno o velikonočních svátcích, k nimž se letos připojí ještě Zelený čtvrtek. Obchody by se měly znovu uzavřít, ale supermarkety zůstanou otevřené.

Německo si pláclo s Ruskem, bude vyrábět Sputnik

Koronavirus

Lidé se nesmí scházet na veřejnosti a v soukromí je povoleno setkání až pěti lidí ze dvou domácností bez započítání dětí do 14 let.

Za pondělí přibylo v Německu 7485 nových případů koronavirové infekce a zaznamenáno bylo 250 souvisejících úmrtí. I když v zemi nákaza sílí, stále má lepší čísla než mnohem menší Česko, kde za pondělí přibylo 8167 nakažených, v ČR však epidemie, zdá se, slábne.

V 83milionové sousední zemi testy dosud potvrdily 2 674 710 případů nákazy a 74 964 lidí s virem SARS-CoV-2 zemřelo. Česko eviduje 1 475 538 případů a 25 055 úmrtí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám