Hlavní obsah

Ostrá kritika německé vlády: Firmám pomáhá pozdě, peníze posílá podvodníkům, píše Focus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Zatímco mnoho podnikatelů je na pokraji bankrotu, protože podpora státu v době koronavirové pandemie přichází příliš pozdě nebo nestačí, podvodníci mají plné kapsy, píše v Göran Schattauer v komentáři uveřejněném na serveru týdeníku Focus. Ostře kritizuje neschopnost německé vlády cíleně, rychle a nebyrokraticky pomoci. Navíc se nepodařilo podle komentátora zabránit tomu, aby se pomoc uchránila před podvodníky.

Foto: Pool, Reuters

Olaf Scholz, německý ministr financní

Článek

„Německo je státem, jehož obyvatelé platí nemalé daně, odvody a poplatky. A přesně tento stát nedokáže svým občanům efektivně pomoci,“ kritizuje Schattauer. Z peněz, které by měly být určeny na záchranu firem a pracovních míst, těží především podvodníci a islamističtí extremisté, tvrdí komentátor.

Očkovací průšvih Němce tuze bolí

Evropa

Připomíná, jak před rokem ministři Olaf Scholz (SPD) a Peter Altmaier (CDU) slibovali: uděláme vše, aby kvůli koronaviru nezaniklo ani jedno pracovní místo. Místo podpůrných programů „malého rozsahu se spoléhali na jakýsi druh finanční ‚bazuky‘, zbraně velkého kalibru se širokým účinkem“.

Už tehdy mnozí tušili, že i když dá vláda záruky, že pomoc bude proudit „rychle, nebyrokraticky a velkoryse“, pravděpodobně nastane úplný opak, píše komentátor. „Ukázalo se, že se z pomoci stalo nezkrotitelné byrokratické monstrum. Zdlouhavý a protichůdný postup s částečně absurdními ustanoveními, která se trvale měnila,“ píše Schattauer. Mnoho podnikatelů a majitelů firem se podle jeho slov ocitlo v zoufalé situaci. „Záchranné peníze“ přišly příliš pozdě nebo jich bylo málo. Někteří je budou muset dokonce vracet.

Německo chystá pro předbíhače při očkování astronomické pokuty

Evropa

„Miliony eur plynou na konta podvodníků, zatímco mnohé podniky krachují nebo se jejich majitelé ve snaze zachránit vybudovanou společnost finančně zcela vyčerpávají, protože na pomoc stále čekají,“ píše Focus.

Frustrace mnoha podnikatelů je hluboká. Zejména proto, že jsou svědky řady skandálů spojených s koronavirovou pomocí. Spolková vláda nedávno musela zastavit své platby, protože se ukázalo, že příjemci jsou podvodníci s falešnou identitou. Stačili ale vyinkasovat několik milionů eur. Nyní se také ukázalo, že peníze proudily dokonce k islamistickým extremistům.

Němce deptá covid víc než loni na jaře

Koronavirus

Stát se ukazuje jako neefektivní a nekompetentní, pokud jde o rozdělování pomoci v době koronavirové pandemie, ale i v jiných oblastech boje proti pandemii.

„Tvrzení vlády, že platby trvají dlouho, protože se žádosti musí pečlivě kontrolovat, neobstojí. Důkladné kontroly totiž nezabránily tomu, aby gigantické částky nepadaly do špatných rukou,“ píše se v komentáři. Sdružení soudců tvrdí, že státní zastupitelství narazilo v uplynulém roce na více než 25 tisíc řízení kvůli podvodům s příjmem pomoci v rámci pandemie koronaviru nebo jiné trestné činy spojené s pandemií.

Zoufalí senioři v Německu: Chceme se nechat očkovat a nemáme šanci

Koronavirus

Odborníci varovali před zneužitím pomoci a navrhli, aby daňové úřady porovnávaly všechny digitálně dostupné údaje o žadatelích. „Žádný úřad nezná lépe daňové poplatníky a společnost, žádný úřad není efektivnější, pokud jde o organizaci toku peněz mezi občany a státem,“ připomíná komentátor. Ale spolkové ministerstvo financí vědělo všechno lépe a zapojení daňových úřadů do poskytování pomoci bylo podle jejich názoru zbytečné.

Výsledkem je předlouhý seznam selhání státu. Od problémů s nákupem roušek, přes malér s vakcínami, testovací strategií, ochranou rizikových skupin, s trasováním a nyní také poskytováním pomoci.

V době, kdy se vláda mohla ukázat jako rozhodní krizoví manažeři, hazardují stále více se svým základním kapitálem: důvěrou. Není divu, že mnoho politiků je z 26. září (v Německu se konají parlamentní volby) stále více nervóznějších.

Reklama

Výběr článků

Načítám