Hlavní obsah

Německo se kvůli koronaviru zadlužuje stále víc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Rozpočtové přebytky se v Německu staly minulostí. Tamější šéf státní kasy Olaf Scholz (SPD) chce kvůli následkům pandemie koronaviru zvýšit schodek letošního rozpočtu o dodatečných 60,4 miliardy eur (1,6 bilionu korun), čímž se letošní zadlužení zvýší na 240 miliard eur (6,3 bilionu korun). Pro příští rok počítá ministr s dluhem ve výši 81,5 miliardy eur (2,1 bilionu korun), píše server týdeníku Focus.

Foto: Pool, Reuters

Olaf Scholz, německý ministr financí

Článek

„Nechceme nic malovat, zadlužení je vysoké,“ uvedlo ministerstvo financí. Resort je však optimistický. Ministerstvo je přesvědčeno, že navzdory deficitům, s nimiž Scholz počítá až do roku 2025, by následky pandemie neměly být tak hluboké jako nyní a nebude potřeba tak masivní podpora ekonomiky, na rozdíl od současnosti.

Navzdory vysokým deficitům (jen pro ilustraci, loňský rozpočet skončil schodkem 218 miliard eur) je Německo v mnohem lepší ekonomické situaci než mnoho jiných evropských zemí.

Německý lékař vyvinul vlastní vakcínu proti covidu. Očkoval už stovku dobrovolníků

Koronavirus

Stále si ve skupině sedmi hospodářsky nejrozvinutějších zemí (G7) udržuje nejnižší zadlužení, které by na konci roku mělo zůstat pod 75 procenty hrubého domácího produktu (HDP).

Německá ekonomika nicméně v tomto čtvrtletí pravděpodobně výrazně klesne. Pandemie koronaviru výrazně zasáhla sektor služeb a zpomaluje i stavební sektor. Ve své pravidelné měsíční zprávě to uvedla německá centrální banka.

Ostrá kritika německé vlády: Firmám pomáhá pozdě, peníze posílá podvodníkům, píše Focus

Evropa

Opatření přijatá s cílem omezit šíření nemoci covid-19 jsou v průměru v tomto čtvrtletí přísnější než ve čtvrtletí předchozím, uvedla německá centrální banka. Je tak pravděpodobné, že ekonomika v prvním čtvrtletí prudce klesne, zejména v odvětví služeb, které vyžaduje kontakt s klientem.

Německá ekonomika, která je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých firem, loni klesla o 4,9 procenta. Výbor ekonomických poradců německé vlády minulý týden zhoršil výhled letošního růstu ekonomiky na 3,1 procenta z listopadových 3,7 procenta. Spolková vláda počítá s růstem o tři procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám