Hlavní obsah

Nelichotivé prvenství: Nejvíc mrtvých na covid-19 na počet obyvatel má Karlovarský kraj

Právo, vor, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle statistik ministerstva zdravotnictví v kraji, kde žije necelých 300 tisíc obyvatel, na covid-19 zatím zemřelo 17 pacientů, tedy 5,8 na 100 tisíc lidí. Ačkoliv v absolutních číslech vede Praha se 73 zesnulými, vzhledem k mnohem většímu osídlení je za Karlovarským krajem „až“ na druhém místě.

Článek

Krajští představitelé si tuto skutečnost nedokážou vysvětlit.

„Je to  těžko vysvětlitelné. Jsme kraj, který je málo osídlený, ale paradoxně je zde hodně pendlerů,“ uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje Jana Háčková. Podle odhadů se jedná asi o dvacet tisíc pendlerů, kteří jezdí pracovat do zahraničí. Hrát roli podle mluvčí může i skladba obyvatelstva. „Samozřejmě o koeficientu víme, že jsme na tom špatně. V kraji je velké množství vyloučených lokalit a také je to možná dané vysokou věkovou skladbou obyvatelstva,“ dodala Háčková.

„Jednalo se o pacienty s těžkým průběhem onemocnění, ve věkové kategorii 65+, kteří byli hospitalizovaní ve zdravotnickém zařízení v Karlovarském kraji,“ upřesnila odpoledne druhá mluvčí karlovarské krajské hygieny Michaela Zajíčková.

Proti slovům Háčkové ale stojí skutečnost, že jak Plzeňský, tak Ústecký kraj vykazují mnohem nižší čísla, přičemž nejvíc pendlerů v ČR žije právě na Plzeňsku (8 mrtvých, 1,4 na 100 tisíc obyvatel), a Ústecko, kde doposud zemřelo 9 lidí (1,1 na 100 tisíc obyvatel) zase nad Karlovarskem vede v počtu vyloučených lokalit.

„Na to není jednoduché odpovědět, protože my ta data nemáme,“ uvedl Vladislav Podracký, mluvčí Karlovarské krajské nemocnice (KKN), pod kterou spadají nemocnice v Karlových Varech a Chebu. „My víme, jak je v našich nemocnicích, ale jak je to v celém kraji, neumím odhadnout. Příčin může být velká spousta anebo to může být kombinací důvodů,“ řekl mluvčí.

Důvodem může být podle něj nejhorší vzdělanostní struktura v kraji v rámci celé republiky. „Čím horší vzdělanostní struktura, tím jsou nižší příjmy a horší sociální situace, a čím horší sociální situace, tím jsou horší stravovací návyky a menší investice do vlastního zdraví a tak dále,“ pokračoval Podracký, podle kterého to může rovněž souviset s nepříznivě vysokou věkovou strukturou v Karlovarském kraji.

„Většina pacientů, která u nás umírá, jsou ve věku nad sedmdesát let. Jedná se většinou o polymorbidní pacienty, již umírají s koronavirem, ale nikoliv na koronavirus. Jsou pozitivní, ale covid-19 není u nich primárním důvodem úmrtí,“ dodal Podracký, podle kterého může být další příčinou fakt, že někteří lidé z rizikových skupin zůstávají doma déle, než by bylo vhodné, protože mají strach jít do zdravotnického zařízení. Takových případů již bylo také doloženo několik,“ poznamenal.

Reklama

Výběr článků

Načítám