Hlavní obsah

Nejvyšší čas, vítají obchodníci uvolnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrteční rozhodnutí vlády otevřít v pondělí 27. dubna provozovny do dva a půl tisíce metrů čtverečních znamenalo pro mnoho obchodníků radikální změnu plánů. Zapojí se jich mnohem víc. Nejvyšší čas, tvrdí řada z nich.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V prodejně Elektro Viki na jihlavském Masarykově náměstí původně počítali jen s avizovanou plochou dvě stě metrů, dva dny proto přestavovali zdejší prodejnu s plochou 370 metrů čtverečních na menší rozměry.

„Přizpůsobovali jsme se tak doporučení, které v souladu s původním opatřením platilo do čtvrtečního večera. Teď to tedy musíme všechno přestěhovat zpátky,“ řekl vedoucí prodejny Leonard Komárek. „Člověk si musí připadat jako v Kocourkově,“ dodal k situaci.

„Samozřejmě že jsme nadšení z toho, že můžeme už konečně otevřít, protože ztráty byly velké. Finišujeme s přípravami a určitě to bez problémů stihneme. Těšíme se už na návštěvníky,“ sdělila Právu Naďa Pouzarová z prodejny obuvi Baťa v centru Českých Budějovic.

Přišlo to na poslední chvíli. Už jsem si chtěla hodit mašli, protože do desátého musím zaplatit nájem.
Ruth Vodičková, Pardubice

Zmínila, že prodejna je připravená i na hygienická opatření. „Zákazníci budou muset mít roušky, bude připravená dezinfekce a budou muset dodržovat dvoumetrový odstup,“ dodala Pouzarová s tím, že zákazníci si samozřejmě budou moci boty vyzkoušet.

Zaprášenou výkladní skříň svého butiku horlivě myla v pátek dopoledne Ruth Vodičková na pardubickém sídlišti. „Přišlo to na poslední chvíli. Už jsem si chtěla hodit mašli, protože do desátého musím zaplatit nájem městskému fondu,“ řekla.

„Před Vánocemi to šlo fantasticky, ženské se o zboží skoro praly a slibovaly, že na jaře přijdou zas. Nakoupila jsem asi víc, než bylo rozumné. Snad ještě dám dohromady těch 17 tisíc na nájem. Sklad mám plný,“ dodala optimisticky.

Česko bude spolupracovat na vývoji vakcíny na koronavirus, oznámil Babiš

Koronavirus

„Uvidíme, jestli budou chodit lidi“

Řetězec padesáti prodejen s rozlohou do 2,5 tisíce čtverečních metrů otevírá v pondělí společnost Datart. Zbytek z více než stovky poboček jednoho z největších prodejců elektro v Česku bude nadále fungovat v režimu výdejen zboží objednaného na e-shopu.

„Budeme dodržovat přísná hygienická opatření. U pokladen nebo reklamací máme umístěná plexiskla, budeme dohlížet na rozestupy, pravidelně dezinfikovat prostor prodejny, zvláště pak platební terminály, plexiskla, pulty a vystavené zboží, které přichází do kontaktu se zákazníkem. V prodejnách bude pro zákazníky k dispozici dezinfekční gel a rukavice,“ popisuje mluvčí značky Datart Eva Kočicová.

„Od rána sedím u internetu a hledám další informace o podmínkách otevření. Právě koukám na dezinfekční gely, protože úplně nakoupeno nemám. Ale těším se velice, protože být bez příjmu není příjemné,“ řekla Právu Lenka Rumianová, trenérka a majitelka studia Wave Gym z Hradce Králové.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

První cvičební hodinou bude hned v pondělí o půl deváté ráno lekce jógy. Její tělocvična sídlí v pronajatých prostorách. „Měla jsem to štěstí, že mi majitel snížil nájem. I tak je ale těžké platit, když nemáte příjem. Ale jsem ráda, že jsem nemusela splátky odložit, protože to bych ten problém pouze tlačila před sebou. Teď se ale už opravdu těším na živé lidí,“ usmála se Rumianová.

Provozovatel dvou posiloven Atlas ve Frýdku-Místku Jaroslav Pokorný zatím neví, zda v pondělí obě fitness centra otevře. „Zvažuju to, ještě přesně nevím, ale nejspíše to vyzkoušíme,“ připustil s tím, že vůbec ale neví, jak to bude vypadat.

„Jestli budou lidi chodit. Uvidíme,“ dodal. Na to, zda má smysl otevřít posilovnu bez šaten a sprch, takže lidé budou muset přijít již v tom, v čem budou cvičit, a ve stejném oblečení, a navíc zpocení, i odejít, jasnou odpověď neměl. „Je to velká neznámá,“ přiznal.

Reklama

Výběr článků

Načítám