Hlavní obsah

Na covid-19 jí zemřel otec. Lidé se Britce přesto smějí, že je koronavirus výmysl

Novinky, tcs

Ještě předtím, než Velká Británie zavedla přísná protikoronavirová opatření, podlehl koronaviru otec čtyřiadvacetileté Hannah Bradyové. Mladá žena následně kritizovala vládu za liknavost, se kterou opatření zaváděla. Nyní se v rozhovoru svěřila několika poslancům o nadávkách a výsměchu, kterým od té doby musí čelit.

Foto: Profimedia.cz

Popírači existence nemoci covid-19 neváhají útočit ani na pozůstalé po obětech nemocí (ilustrační foto)

Článek

O svůj příběh se Bradyová žijící v britském Wiganu podělila během online rozhovoru se členy koronavirové All-party Parliament Group. Takzvané APPG jsou neformální skupiny sdružující poslance či Lordy britského parlamentu, o rozhovoru informoval deník Daily Mail.

Otec Bradyové, pětapadesátiletý Shaun Brady, se koronavirem nakazil předtím, než britská vláda otočila ve svém přístupu a zavedla přísná protikoronavirová opatření. Na jednotce intenzivní péče bojoval o život 42 dní. V květnu zemřel.

Hannah Bradyová se svým otcem Shaunem

„Využiju svůj žal, který přišel o třicet let dříve, než měl, aby nikdo neignoroval další zasažené rodiny,“ uvedla Bradyová. Koronavirus zasáhl jejímu otci plíce, následně mu začaly selhávat ledviny, slinivka, srdce i mozek. Podle Bradyové její otec neměl žádné zdravotní problémy a třikrát týdně chodil cvičit.

„Nepil, nekouřil, nebyl obézní. Poslední neschopenku si bral před dvaceti lety,“ svěřila se Bradyová. „Táta měl hodně důvodů žít, jeho dcery, jeho rodina, jeho komunita a jeho práce pro charitu. Byl tu jediný důvod, proč musel zemřít. Líná reakce vlády na hrozbu covidu-19,“ nebrala si servítky mladá žena.

Skupina bojuje za vyšetřování kroků vlády

Když začala po smrti otce kritizovat vládu na sociálních sítích, začaly jí chodit první výhrůžky. „Říkají, že lžeme. Že je to všechno hoax a že je to obyčejná chřipka,“ uvedla Bradyová. „Prý bychom měli viset za to, že zpochybňujeme kroky vlády,“ popsala ty nejdrsnější vzkazy, které dostává.

Británie v uvolňování opatření šlape na brzdu

Evropa

Ona i její o dva roky mladší sestra jsou členkami skupiny pozůstalých po obětech covidu-19, které požadují vyšetřování vlády ohledně jejího přístupu ke koronavirové pandemii. Skupina se skládá ze zhruba 450 členů. Požadují předběžné slyšení předtím, než po pandemii proběhne řádné vyšetřování se všemi formálními procedurami, aby bylo možné poučit se z chyb ještě před možnou druhou vlnou pandemie.

Podobný přístup podporuje i prezidentka Edinburské královské společnosti, profesorka Anne Gloverová. „Jestli druhá vlna přijde v souběhu se sezónní chřipkou, což by nám způsobilo vážné problémy, potřebujeme pochopit, jakých selhání jsme se dopustili v naší očividné neschopnosti vypořádat se s pandemií pořádně,“ uvedla už v červnu profesorka.

„Vyšetřování se musí odehrát v řádech měsíců, nikoliv let, protože jeho podstata tkví v tom, abychom se ujistili, že nebudeme při druhé vlně dělat ty samé chyby,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám