Hlavní obsah

Británie v uvolňování opatření šlape na brzdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

V oblasti velkého Manchesteru, východu hrabství Lancashire a části Západního Yorkshiru platí od čtvrteční půlnoci zákaz návštěv sousedů v bytech i na soukromých zahradách. Lze dál chodit do hospod, kostelů a mešit, ale členové jedné domácnosti se v nich nesmějí mísit se členy jiné domácnosti. Opatření se dává do souvislosti s aktuálním muslimským svátkem oběti, kdy se lidé často navštěvují. Premiér Boris Johnson uvedl, že sešlapává brzdu.

Článek

Boris Johnson v pátek uvedl, že plánované uvolnění se odkládá nejméně o dva týdny, uvedla televize SkyNews. Dodal, že „bychom měli nyní sešlápnout brzdu, abychom udrželi virus pod kontrolou“. Uvolnění mělo přitom nastat v sobotu, kdy bylo naplánováno otevření bowlingů, kasin, divadel a koncertních sálů.

„V každém bodě jsem říkal, že náš plán otevřít společnost a ekonomiku je podmíněný a závisí na pokračujícím pokroku v boji proti viru,“ dodal Johnson, když hájil odklady a zpřísnění.

Foto: Pool, Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Dodal, že počítal, že se některé podniky otevřou už 1. srpna, ale že se to odkládá nejméně o čtrnáct dní. Neotevřou se haly pro bowling, bruslařské ovály ani kasina a neobnoví se živé akce pod střechou. Na svatbách dále bude moci být jen 30 lidí. Nošení roušek bude rozšířeno i na galerie, kina a modlitebny. Zákonem to bude vymahatelné od 8. srpna.  

V projevu britský premiér varoval, že by se „virus mohl vrátit”. Dodal, že evropské země bojují, aby udržely pod kontrolou „epidemii, která nabývá na síle“.

Nakažených v Evropě přibývá. Politici mluví o druhé vlně

Koronavirus

Zákaz návštěv

Ještě předtím hájil ministr zdravotnictví Matt Hancock zákaz návštěv sousedů na severu Anglie: „Problém tohoto viru je, že se mu nejlépe daří při společenském kontaktu. Úplně rozumím tomu, jaký to má lidský dopad, ale bohužel takhle se ten virus přenáší.“ Za porušení nařízení hrozí pokuta až 100 liber (2900 korun).

Stejná omezení budou platit i v Leicesteru, který je už měsíc izolován a kde se v pondělí otevřou restaurace a kadeřnictví i kina a svatostánky.

Britští vědci úspěšně testovali průlomový lék proti koronaviru. Přes noc se stali milionáři

Koronavirus

Místní politici si stěžovali, ale šéf labouristů Keir Starmer řekl: „Navzdory vládní špatné komunikaci je klíčové, že všichni následujeme rady pomáhající překonat další ohnisko.“ Zopakoval pak, co lidé nemají dělat.

Nedisciplinované menšiny 

Konzervativní poslanec Craig Whittaker si stěžoval, že etnické menšiny neberou riziko pandemie vážně: „Když se podíváte na oblasti, kde jsme viděli nárůst případů, ve velké většině je to tam, kde to menšiny neberou dost vážně. A není to jen asijská komunita.“ Dodal ale, že se to netýká všech oblastí, kde žijí menšiny.

Nová opatření se dávají do souvislosti s tím, že na víkend připadá muslimský svátek Íd al-Adhá, kdy se lidé hodně navštěvují.

Skotská vláda na základě zákazu návštěv doporučila Skotům, aby nejezdili na sever Anglie.

Premiérka Nicola Sturgeonová také uvedla, že stadiony by se mohly otevřít 14. září pro omezený počet diváků, Pak by se vyhodnotily dopady.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock

Británie ve čtvrtek oznámila nejvyšší denní přírůstek nakažených za více než měsíc; za 24 hodin se infekce prokázala u 846 lidí. Za poslední dva dny se jedná o třetinový nárůst: ve středu přibylo 763 infikovaných, zatímco v úterý 581. V zemi se 67 miliony obyvatel se od počátku epidemie nákaza potvrdila u 302 301 osob, 45 999 lidí zemřelo.

Britský statistický úřad ONS v pátek uvedl, že mírně přibyl počet pozitivních případů. Odhaduje, že nákaza je v jedné z 1500 domácností, minulý týden to bylo u jedné ze dvou tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám