Hlavní obsah

Kvůli nákaze v chebské nemocnici testují všechny zaměstnance i jejich rodiny

Novinky, vor

U chebské nemocnice začalo ve středu po poledni testování všech zaměstnanců nemocnice a jejich rodin. Nemocnice v Chebu je v současnosti jedním z největších lokálních ohnisek nákazy koronavirem v republice.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Testování na koronavirus u chebské nemocnice

Článek

Řádově desítky pacientů chebské nemocnice, kteří se nenakazili, převezli ve středu postupně do nemocnic v Sokolově a v Karlových Varech. V Chebu zůstanou hospitalizováni pouze pacienti s onemocněním covid-19.

Jak se nákaza do nemocnice dostala a proč se tak rychle rozšířila, není dosud jasné. „V tuto chvíli nelze zodpovědně říci, co bylo hlavní příčinou rozšíření infekce v chebské nemocnici. Byla by to spekulace, vše se teprve šetří,“ řekl Právu Vladislav Podracký, mluvčí Karlovarské krajské nemocnice, pod kterou spadají nemocnice v Chebu a v Karlových Varech.

Na Chebsku počet nakažených stále roste, chce to cílený zásah, říká Dušek

Koronavirus

„Některé věci nám mohou osvětlit například výsledky plošného testování zaměstnanců nemocnice a jejich rodinných příslušníků, ale chceme počkat i na výsledky expertního posouzení epidemiologa,“ dodal Podracký.

První případy nákazy se v chebské nemocnici objevily na konci března a v průběhu dubna se objevovaly další případy. „My jsme každý případ šetřili a domlouvali jsme karanténní opatření. Pokud to byl nemocný zaměstnanec, tak byl izolován v domácí karanténě,“ uvedla ČTK ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Karlovy Vary Martina Prokopová.

„Máme evidované i případy bez jakýchkoli příznaků. Tímto testováním bychom mohli odhalit i tyto skryté zdroje nákazy,“ doplnila Prokopová.

V chebské nemocnici se nakazili další lidé, zaměstnanci i pacienti

Koronavirus

Hasiči u chebské nemocnice ve středu dopoledne postavili stany pro odběry. Do Chebu dorazily tři týmy vojáků, kteří odběry provádějí. Testování se týká zhruba tisíce lidí. „Máme hotové kompletní seznamy zaměstnanců, které kontaktujeme a na etapy je na testování budeme posílat,“ popsal Podracký.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Testování na koronavirus u chebské nemocnice

Hasiči si podle něj byli již zkontrolovat nemocnici. „Zejména klimatizaci, aby se nedezinfikoval prostor nemocnice za jejího chodu,“ dodal.

Podle mluvčí Krajského úřadu v Karlových Varech Jany Pavlíkové se začne dezinfikovat ve čtvrtek nejdříve pavilon A chebské nemocnice.

Chebsko patří mezi nejpostiženější okresy v zemi. V přepočtu na obyvatele mělo k úterku 267,7 nakažených na 100 tisíc obyvatel, což je víc než například v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám