Hlavní obsah

Koronavirus se drží ve všech krajích, opatření jsou podle kritiků chaotická

Novinky, Kateřina Mahdalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ze statistik po víkendu vyplývá, že se případy nákazy koronavirem nyní vyskytují znovu ve všech okresech České republiky. Nejhůře je na tom v přepočtu na 100 tisíc obyvatel Frýdek-Místek, Karviná a Praha. V Karviné hygienici evidují více než 500 osob nakažených koronavirem, v hlavním městě pak přes 1100.

Článek

Na interaktivní mapě, v níž redakce Novinek denně zachycuje aktuální stav od samého počátku propuknutí pandemie v ČR, jsou okresy s nejhorší situací zbarveny sytě červeně. Celý vývoj nákazy v jednotlivých okresech je možné přehrát stisknutím tlačítka play.

Aktuálně má nejvyšší týdenní nárůst potvrzených případů koronaviru hlavní město Praha (+ 421), Frýdek-Místek (+ 98), Brno-město (+ 70) a Klatovy (+ 50), ovšem v přepočtu na 100 tisíc obyvatel se pořadí okresů mění: Frýdek-Místek (235), Karviná (152), Praha (88), Klatovy (69) a Prachatice (69).

V Praze i na Frýdecko-Místecku je podle hygieniků většina nových případů spojena s velkými ohnisky. Nesouvisí s nimi jen méně než pětina případů.

Od 1. září se vrací povinné roušky do vnitřních prostor a veřejné dopravy

Domácí

Na Jablunkovsku v okrese Frýdek-Místek se prokázalo propojení mezi ohnisky, podle ministerstva se tak očekává další nárůst včetně onemocnění seniorů. Mezi novými případy je jich více než čtvrtina.

Primátor Frýdku-Místku: Nerozlišují se místa nákazy

Michal Pobucký, který stojí v čele magistrátu ve Frýdku-Místku, opakovaně kritizuje, že se hygienická opatření týkají plošně celého okresu, aniž by se rozlišovala geografická blízkost jednotlivých lokalit nebo intenzita nákazy v jednotlivých městech a obcích.

„Podle dnešní mapy obcí s rozšířenou působností, kterou máme od hasičů, je nákaza v celém Moravskoslezském kraji rozšířena nejvíce v obci Jablunkov, který spadá pod okres Frýdek-Místek, ale dále jsou to města Třinec a Opava,” sdělil v pondělí primátor Novinkám.

„A teď si vezměte, že z Frýdku do Ostravy je to blíže než z Frýdku do Jablunkova, ale v Ostravě se žádná nová opatření  nepřijímají,” sdělil Novinkám.

Frýdecko-Místecký magistrát je podle něj zahlcený dotazy ohledně zavírací doby restaurací a barů a dalších opatření. „Hygienici s platností od soboty zrušili omezení otevírací doby, takže restaurace i bary mohou být otevřeny klidně i nonstop. V našem okrese se i nadále nosí roušky ve veřejných budovách a MHD, v jiných okresech již tato omezení neplatí,” uvádí Pobucký. Celkový dosavadní přístup hygieniků považuje za chaotický.

V Prachaticích se lidé uzdravují

V Prachaticích už nákaza odeznívá, potvrdila Novinkám tamní hygienická stanice. „Žádné nové ohnisko už neregistrujeme a můžeme potvrdit, že stoupl zájem samoplátců o testování,” řekla dnes Novinkám epidemioložka jihočeské krajské hygieny Jitka Luňáčková.

V Horažďovicích většina lidí bez příznaků

V Plzeňském kraji nyní kulminují počty evidovaných pacientů s koronavirem kvůli nemocnici následné péče v Horažďovicích na Klatovsku, kde se objevilo nové ohnisko nákazy (u 34 pacientů a zaměstnanců nemocnice), a také v obci Tatiná na severním Plzeňsku, kde je zatím potvrzeno deset případů.

Obec Tatiná má za sebou plošné testy

Koronavirus

Všechny případy jsou bezpříznakové nebo jen s mírnými příznaky. Jednoho pozitivně testovaného klienta má nově Domov Clementas v Janovicích nad Úhlavou. „S chorobou sem byla pacientka převezena z nemocnice dlouhodobě nemocných, je bez příznaků, aktuálně je v karanténě, kde se o ni starají vybraní zaměstnanci. Vedení domova okamžitě přijalo nejpřísnější hygienická opatření a další kroky konzultuje s vedením hygienické stanice," řekl ČTK mluvčí zařízení Pavel Pechoušek.

„Žádná další ohniska evidována nemáme a přijali jsme nutná opatření, abychom předešli dalšímu šíření nákazy,” sdělil Novinkám pracovník epidemiologie v Klatovech Tomáš Ballon. „Nelze vyloučit, že počty nakažených ještě nevyrostou kvůli trasování a testování příbuzných a dalších osob, s nimiž nakažení přišli do kontaktu.”

Přísná opatření v Tatiné

V malé obci Tatiná s 250 obyvateli nařídila krajská hygienická stanice plošné testování. Včera zdravotníci odebrali vzorky všem lidem, kteří dosud nebyli testovaní v rámci trasování kontaktů nakažených lidí.

Platí zde nařízení hygieniků, podle něhož musí lidé nosit venku roušky, nesmějí se shlukovat, zavřel se místní hostinec i obecní úřad, zrušené jsou veškeré sportovní, společenské a kulturní akce. Obec navíc pravidelně každý den dezinfikuje veřejná prostranství, jako je autobusová zastávka, kontejnerová stání, lavičky, odpadkové koše a podobně. Dezinfikování potrvá nejméně po dobu dvou týdnů. Další případná opatření budou vycházet právě z plošného testování.

Co se týče ohniska v nemocnici v Horažďovicích, potvrdil plzeňský krajský epidemiolog Petr Pazdiora, že ze 140 testovaných pacientů se nákaza potvrdila u 30 osob a ze 150 testovaných zaměstnanců nemocnice jich je 10 pozitivních.

V grafu níže jsou zachyceny okresy s nejvyššími týdenními přírůstky, tedy místa, kde nákaza v posledních sedmi dnech nejvíc „žije”. Jedná se o absolutní čísla, nikoli o přepočty na obyvatele.

Podle ministerstva všude klid

Podle dat ministerstva zdravotnictví se situace oproti minulému týdnu nijak nemění.

Na mapě regionů podle šíření nemoci covid-19 jsou i nadále zelené, tedy v prvním stupni rizika, Praha a Frýdecko-Místecko. Ostatní regiony jsou bílé, tedy s nulovým, nebo zanedbatelným rizikem nákazy.

„Lokální ohniska nákazy jsou tvořena z velké části bezpříznakovými případy nebo pacienty s mírným průběhem onemocnění. V lokalitách se zvýšeným výskytem nákazy je situace pod kontrolou, nedochází k zásahu zranitelných skupin obyvatel, nerostou počty hospitalizovaných," řekla v pondělí hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Koronavirový semafor se nezměnil, zelená zůstává u Prahy a Frýdecko-Místecka

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám