Hlavní obsah

Obec Tatiná má za sebou plošné testy

Právo, ib, mip

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku přibylo v sobotu 197 případů nákazy covidem-19, v neděli pak dalších 121. V novém velkém ohnisku, Tatiné na severním Plzeňsku, byly v neděli plošně odebrány vzorky pro testy na koronavirus. V obci se zhruba 250 obyvateli se minulý týden prokázalo deset infikovaných lidí.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Obyvatelé Tatiné stáli včera ukázněně ve frontě na plošné testování.

Článek

Odebrány byly vzorky všem, kteří dosud nebyli testováni v rámci trasování kontaktů nakažených lidí. „Jednalo se zhruba o 130 až 140 lidí,“ řekl starosta Jaroslav Beneš.

V obci platí nařízení hygieniků, podle něhož musí lidé nosit venku roušky, nesmějí se shlukovat, zavřel se místní hostinec i obecní úřad, zrušeny jsou veškeré sportovní, společenské a kulturní akce. Obec navíc pravidelně každý den dezinfikuje veřejná prostranství, jako je autobusová zastávka, kontejnerová stání, lavičky, odpadkové koše a podobně. Dezinfikování potrvá nejméně po dobu dvou týdnů.

Od 1. září se vrací povinné roušky do vnitřních prostor a veřejné dopravy

Domácí

Nákaza se v obci objevila nejdřív u 74leté ženy, která byla minulou sobotu s příznaky respirační infekce hospitalizována v Plzni.

Nakažená seniorka se účastnila oslavy 80. narozenin své sestry zhruba týden před pozitivním testem. Na testy museli proto další lidé, kteří se oslavy v Tatiné účastnili, i rodinní příslušníci. Při trasování nemocných se mimo jiné zjistilo, že část nakažených ještě před minulým víkendem jela autobusem na zájezd.

Nové ohnisko na Plzeňsku, v Tatiné mohou lidé nově ven jen s rouškami

Koronavirus

Plošné testování začalo v neděli také v krajském Domově u fontány v Přelouči, podstoupí ho více než 90 lidí. Důvodem je pozitivní test na covid-19 u jedné klientky domova. Koronavirus jí byl zjištěn poté, co byla ve středu s jiným onemocněním hospitalizována v pardubické nemocnici, byla bez příznaků, uvedl zástupce ředitelky domova Martin Šveřepa.

„Není to ale tak, že by všichni klienti přišli s pacientkou do kontaktu, klientka se nepohybovala po celém oddělení,“ dodal Šveřepa.

Na svatbě na Uherskohradišťsku se koronavirem nakazilo 11 lidí

Koronavirus

Už sedm zdravotníků

Už sedm zdravotníků z chirurgického oddělení nemocnice v Rychnově nad Kněžnou mělo pozitivní test na koronavirus. U posledních tří se nákaza prokázala v sobotu. Zdravotníci neměli příznaky nemoci a jsou nyní v izolaci. Kvůli nakaženým musely v závěru týdne na testy desítky dalších lidí, kteří přišli s nakaženými do kontaktu, a to včetně pacientů rychnovské chirurgie.

„U žádného z pacientů se ale nákaza dosud nepotvrdila,“ řekla Právu v neděli mluvčí Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Lucie Chytilová.

Testuje se už i přímo na Václavském náměstí

Koronavirus

Zavřená služebna

Služebna ve velké plzeňské čtvrti Slovany je kvůli koronaviru od pátku uzavřená. „U policisty z obvodního oddělení Plzeň 2 se objevily příznaky onemocnění covid-19, z toho důvodu podstoupil testy, které skončily pozitivním výsledkem,“ sdělila policejní mluvčí Martina Korandová. „S ohledem na ochranu zdraví a života nejen kolegů, ale i veřejnosti a kvůli zabránění šíření onemocnění proto od pátečního večera preventivně uzavíráme dotčené obvodní oddělení,“ vysvětlila.

Slovany bez policistů nezůstanou. „Výkon služby bude samozřejmě zajištěn i nadále,“ ujistila Korandová. „Na veřejný pořádek a dopravu budou dohlížet nejen kolegové z oddělení hlídkové služby, pořádkové jednotky, ale i z dalších oddělení,“ upřesnila.

Reklama

Výběr článků

Načítám