Hlavní obsah

Konec nouzového stavu? Pro lidi to neznamená nic

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zrušení nouzového stavu, které prosazuje premiér Andrej Babiš a další členové vlády za ANO, nic nezmění např. na povinnosti nosit roušku, protože jde o opatření vydané ministerstvem zdravotnictví podle zákona o ochraně veřejného zdraví.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zákazníci na farmářských trzích v Praze

Článek

Nebude nic znamenat ani pro vládní plán otevírání obchodů, provozoven služeb, restaurací, heren, divadel, kin, hotelů a také škol. Ten může vláda plnit dál.

Jak řekl Právu náměstek ministra vnitra Petr Mlsna, zrušení nouzového stavu nepřinese státu pro zvládnutí epidemie nic a nepřinese výhodu ani lidem.

„Zkomplikuje to ale situaci pro zvládnutí pandemie územním samosprávám, v krajích a obcích. Ty si budou muset zařizovat ochranné pomůcky samy, což mi vůči nim přijde nefér, ale ministerstvo už to nebude moci dělat. Pro lidi budou dál platit všechna stejná omezení. Tedy všechna, která vydal ministr zdravotnictví svým mimořádným opatřením podle zákona o veřejném zdraví,“ řekl Mlsna.

Hamáček prodloužení nouzového stavu nakonec navrhne. Babiš je proti, ale chce diskutovat

Domácí

Takovým je i uzavření škol. Proto ministerstvo školství sdělilo, že ukončení nouzového stavu by nemělo mít na opatření vůči školám žádný vliv.

Pokud premiér Babiš prosadí dnes svou a vláda rozhodne, že již nepožádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu po 30. dubnu, některá přijatá opatření zůstanou „na vodě“. Při jejich vyhlašování totiž bylo stanoveno, že platí jen „po dobu nouzového stavu“. Bude-li vláda trvat dál na jejich dodržování, pak bude muset do 30. dubna jejich platnost prodloužit.

Vedle zákazu volného pohybu osob v ČR to je zákaz vstupu cizinců na území ČR a zákaz vycestování z ČR v nezbytných a odůvodněných případech. To opoziční politici podpořeni právníky kritizují jako velký zásah do základních práv občanů.

Zákaz vycestovat je protiústavní, říkají právníci

Domácí

Babiš připustil, že kolem pohybu osob je problém, ale z hlediska cestování ven nebo k nám neočekává zásadní změny. „Jde o to, že ministerstvo zdravotnictví by mělo definovat centra nákazy. Chceme nahradit karanténu testováním,“ prohlásil Babiš. Jak podotkl, ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) slíbil, že armáda bude dál působit v projektu chytré karantény.

Resorty si musí nakupovat samy

Premiér trvá na tom, že nouzový stav již je zbytečný. „My nepotřebujeme nouzový stav. Dával nám extrémně pravomocí, což kritizovala opozice, i lidé z toho neměli dobrý pocit, tak bychom ho neměli prodlužovat,“ řekl v ČT.

„Nevidím souvislost s opatřeními a nouzovým stavem. Ten stav nám dal možnost rychle nakupovat. Ministerstvo zdravotnictví má, a podle pana Hamáčka vnitro také, dostatečně nakoupeno a mohou to distribuovat do krajů a institucí. Krizový štáb i štáb chytré karantény mohou fungovat dál. Ministerstvo vnitra i zdravotnictví mohou nakupovat dál,“ řekl Babiš a dodal, že už ministerstva budou nakupovat jen pro svůj resort.

Podle soc. dem. ministra vnitra Jana Hamáčka, který šéfuje Ústřednímu krizovému štábu, má nouzový stav velký význam pro nákupy ochranných prostředků bez výběrového řízení. Jeho názor podporují všichni ministři jeho strany.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lidé v Praze si užívají slunečné počasí i přes opatření, která omezují volný pohyb.

„Nouzový stav je právní rámec k tomu, aby stát fungoval v době, kterou není schopný zvládnout standardními prostředky. Umožňuje vládě mj. centrální nákupy, přednostní zásobování zdravotníků i ozbrojených složek, umožňuje nařídit pracovní povinnost pro mediky a další opatření,“ prohlásil Hamáček.

Na argument ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (ANO), že i nyní lze nakupovat jednoduše, Hamáček připustil, že to lze formou jednacího řízení bez uveřejnění. „Já ale budu prosazovat, aby si takto zakázky vypisovali všichni sami. Já už za to neponesu odpovědnost,“ řekl.

Proto již připravuje ukončení centrálních nákupů ochranných pomůcek k 30. dubnu. Zopakoval, že poslední letadlo z Číny přiletí s pomůckami 5. května. „Dál si to budou muset zařizovat již resorty samy. Ministerstvo vnitra se vrátí ke své hlavní práci, kterou je bezpečnost,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám