Hlavní obsah

Zákaz vycestovat je protiústavní, říkají právníci

Novinky, Renáta Bohuslavová

Zavření hranic až na rok, jak prosazuje prezident Miloš Zeman, je podle ústavního právníka Jana Kysely protiústavní. Racionální důvody v tom nevidí ani jeho kolega Aleš Gerloch. Před porušováním práv a paralyzováním občanů varuje i opozice a trvá na tom, že uzavření hranic nemůže trvat ani o minutu déle. Není možné podle nich lidem přikazovat, kde mají trávit dovolenou.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Zákaz vycestovat po dobu jednoho roku je nesporně protiústavní. Ve chvíli, kdy by to dospělo tak daleko, že nesmíte nikam jet, tak to znamená, že uzavřete hranice a obsahově tak vyprázdníte listinu, ale hlavně pro to nemáte právní základ,” řekl Novinkám ústavní právník Jan Kysela.

Hranice by měly zůstat zavřené ještě rok, řekl Zeman

Koronavirus

Odkazoval se na to, že v rámci ústavních práv občanů, která jsou zakotvena v Listině základních práv a svobod, je zaručena svoboda pohybu.

Článek 14 Listiny základních práv a svobod
1) Svoboda pohybu a pobytu je zaručena. (2) Každý, kdo se oprávněně zdržuje na území České a Slovenské Federativní Republiky*, má právo svobodně je opustit. (3) Tyto svobody mohou být omezeny zákonem, jestliže je to nevyhnutelné pro bezpečnost státu, udržení veřejného pořádku, ochranu zdraví nebo ochranu práv a svobod druhých a na vymezených územích též z důvodu ochrany přírody. (4) Každý občan má právo na svobodný vstup na území České a Slovenské Federativní Republiky*. Občan nemůže být nucen k opuštění své vlasti. (5) Cizinec může být vyhoštěn jen v případech stanovených zákonem.
* Listina byla přijata ještě za dob federálního Československa a převedena do českého ústavního pořádku usnesením Předsednictva České národní rady.

„Nejde o to, že bychom listinu za nouzového stavu zavřeli do skříně a vyndali ji až poté. Ta stále platí. Rozdíl je jen v tom, že vláda může omezit svobodu pohybu a pobytu, ale je to napasování na minulé situace, jako byly například povodně,” pokračoval Kysela.

Otevřete od května hranice bez karantény, apeluje petice na vládu

Koronavirus

Otázkou podle Kysely zůstává, zda má argumentace vlády pro omezení cestování dostatečný základ v zákonech, podle kterých se řídí nyní. Jde o tzv. krizový zákon a zákon o ochraně veřejného zdraví.

Jde o to, co strpíme

„V žádném zákoně není napsáno, že je možnost uzavřít hranice směrem ven. Je tam možnost uzavřít je zvenku dovnitř. A jde o to, jestli když máme epidemii, tak můžeme zákon překreslit. Právní úprava na pandemii zcela nepamatuje a jde o to, co vlastně strpíte,” dodává.

S nápady na zákaz vycestování nesouhlasí ani další ústavní právník Aleš Gerloch. „Mně osobně se nelíbí, když se mluví o lhůtách jako rok nebo dva, pokud to nemá racionální důvod,” řekl Novinkám.

Dovolená možná do zemí se stejným rizikem jako v Česku, připustil Prymula

Domácí

Za nejvhodnější řešení považuje cestování se zpětnou karanténou. „Pokud trvá nouzový stav, tak po tu dobu může vláda omezit některá základní práva a mezi ně patří i svoboda pohybu, pokud jsou dány dostatečné důvody. Období by určitě nemělo být přehnaně dlouhé. Jako nejvhodnější řešení se mi zdá možnost vycestování třeba s karanténou při návratu. Pokud s tím ten druhý stát souhlasí,” dodal.

Nouzový stav zatím končí 30. dubna, o jeho prodloužení bude v úterý jednat Sněmovna. Šéf Ústředního krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) trvá na tom, že je potřeba nouzový stav prodloužit.

Hamáček: Rozvolníme režim na hranicích, pendlerům bude stačit negativní test

Domácí

Neskákejme hru vlády a prezidenta, varuje opozice

Na to, že současnou situaci by neměli Češi strpět ani o minutu déle, než je ze zdravotnického hlediska nutné, soustavně upozorňuje opozice. Varuje před nápady na zákaz cestování na rok, či dokonce dva.

Šéfka TOP 09: Babiš nemůže chápat boj za otevření hranic. Tenkrát byl v Maroku

Domácí

„Uzavření hranic je zásadním porušením práv českých občanů, které se nesmí prodlužovat ani o den navíc. Nemá smysl vůbec naskakovat na hru vládních představitelů a prezidenta s debatou na otevření hranic jen do několika málo destinací. Ani strach z viru nesmí paralyzovat naši vnímavost k omezování svobod a práv,” uvedla šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Podle Pirátů by slova prezidenta měla zůstat pouze ve formě rady. „Doporučení prezidenta v tom směru, že Česká republika má spoustu krásných míst pro objevování, je v pořádku pouze za předpokladu, že zůstane jen u doporučení. Není možné je vymáhat ročním zavřením hranic a lidem přikazovat, kde mají trávit dovolenou,” napsal Novinkám šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Podobně to vidí i lídr ODS Petr Fiala. „Zavřené hranice už tu kdysi byly, svobody a práva nelze zbytečně omezovat. Vláda by po týdnech zmatků konečně měla začít jednat systematicky a lidem říkat pravdu, místo chaosu a paniky, kterou každý den produkuje,” reagoval Novinkám šéf ODS Petr Fiala.

Kysela: Normálního stavu se nemusíme dočkat

Úvahy prezidenta republiky i vlády podle opozice, ale i podle Kysely postrádají věcné epidemiologické stanovisko.

Předseda Starostů Vít Rakušan se pozastavuje především nad tím, zda je cestování do Chorvatska zvažováno jen proto, že tam Češi rádi jezdí.

Letní dovolená v Chorvatsku? Vyjednávání začnou už příští týden

Koronavirus

„Chci znát plán, jak postupně a za jakých podmínek se budou otevírat hranice. Nechci zase poslouchat a číst hádky jednotlivých členů vlády, co bude. Čekal bych, že se odliší ,rizikové' a ,méně rizikové' země, ne, že to bude Chorvatsko jedině proto, že tam jezdí hodně lidí,” apeluje na vládu Rakušan.

Hamáček se obul do Prymuly kvůli cestování do Chorvatska

Domácí

„Pokud by to takto pokračovalo, tak se za určitých okolností nemusíme dočkat toho, že bude nějaký normální stav. Nemyslím si, že tady probíhá nějaký plíživý puč, ale rozhodně si myslím, že věcné epidemiologické argumenty musí být konfrontovány se základními právy a svobodami. Zdá se mi, že na této rovině vládní uvažování neprobíhá a rozhodně se do toho nevejde úvaha prezidenta republiky, že bychom ještě rok mohli být zapouzdření,” dodává Kysela.

Reklama

Výběr článků

Načítám