Hlavní obsah

Hranice zemí se otevírají, covid pasu nejspíš odzvoní

Právo, Stáňa Seďová

Každý Čech, který chce v létě za hranice, už počítal s tím, že by si musel pořídit potvrzení o bezinfekčnosti, tzv. covid pas a že ho čeká test, který zaplatí sobě i rodině. To kromě jiného vedlo ministerstvo zdravotnictví k zastropování ceny testů na 1674 Kč. Jenomže pak Chorvati otevřeli hranice, následovalo je Slovinsko a s podobnými plány přicházejí i další země. Covid pasům tak můžeme zřejmě zamávat.

Foto: Právo

Hraniční přechod Všeruby (ilustrační foto)

Článek

Chorvaté plánují pouštět do země kohokoli, kdo má jen rezervaci ubytování. Vzájemné hranice otevřely též Litva, Lotyšsko a Estonsko. Stejný krok mezi svými hranicemi učinili Němci a Rakušané.

V pátek se přidalo Slovinsko, které jako první v Evropě ohlásilo konec epidemie. Otevřelo hranice a u návštěvníků z EU zrušilo povinnou karanténu. Stejně se chce zachovat Řecko, jedná o tom s ČR, Německem a Rakouskem. Pro zahraniční návštěvníky se zřejmě otevře 1. července.

Itálie se chystá otevřít hranice

Koronavirus

České ministerstvo zahraničních věcí (MZV) vzhledem k vývoji situace vyjádřilo pochybnosti o smyslu tohoto potvrzení o bezinfekčnosti v situaci, kdy jednotlivé země budou pouštět návštěvníky takříkajíc jen na dobré slovo. A Evropská unie se ke schválení společných covid pasů stále nemá.

„Podle MZV má covid pas smysl v případě, že se na něm shodnou státy na unijní úrovni, v rámci schengenského prostoru nebo v rámci jiného většího uskupení států. Malý smysl má v případě, že se na něm dohodnou například jen dva státy. K dohodě na unijní úrovni zatím nedošlo, covid pas nebyl ani součástí ve středu zveřejněného turistického balíčku Evropské komise,“ sdělila Právu mluvčí MZV Zuzana Štíchová.

Na Slovensko a do Rakouska za měsíc

Kdokoli by nyní chtěl navštívit Chorvatsko, narazí nutně na problém s transportem, tedy s dopravou do země, se kterou nesousedíme. A to ve chvíli, kdy se letecké společnosti teprve probouzejí zpět k životu. To by se však mělo podle ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka (ČSSD) nejpozději za měsíc změnit.

Rakousko od neděle otevře hranice s Českou republikou

Koronavirus

„Nejprve chceme jednat s Rakouskem a Slovenskem, protože jsou to země s podobnou epidemiologickou situací, jako je u nás. Nejen kvůli obnovení turismu, ale i možnosti kontaktu rodin a příbuzných. A aby i oni mohli přijet k nám a ubytovat se v našich hotelech a navštěvovat naše zařízení. Jednání budeme směřovat k 15. červnu. Možná to bude i dříve, ale toto datum je realistické,“ prohlásil ministr Petříček.

Reklama

Výběr článků

Načítám