Hlavní obsah

Hamáček: Nejsme v bodu zlomu, chci dál nouzový stav

Právo, ada, nig

Podle šéfa ústředního krizového štábu a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) ještě není čas na ukončení nouzového stavu. Nouzový stav, parlamentem schválený do 30. dubna, bude možné zrušit, až „pokud bychom se dostali za bod zlomu, kdy by se ukázalo, že vláda už stav nepotřebuje“.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Vicepremiér, ministr vnitra a předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček

Článek

„Rozhodně nejsme v situaci, abychom odvolávali nouzový stav. Do konce dubna platí a jsem přesvědčen, že budu žádat o jeho prodloužení,“ prohlásil Hamáček v ČT.

„Dokud nedojde k zásadnímu obratu, tak by měl trvat,“ dodal s tím, že tento stav mj. umožňuje vládě nakupovat ochranné prostředky bez výběrových řízení napřímo od výrobců a bez něj by ani nemohla nařizovat pracovní povinnost. Těmito důvody Hamáček již odůvodňoval svou poslední žádost před poslanci.

Opozice k plánu: Dobře, ale málo 

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) bude vláda o možnosti prodloužit nouzový stav debatovat později, před jeho skončením 30. dubna. „Bude to vyhodnoceno v čase před jeho ukončením, abychom měli aktuální data,“ sdělil Vojtěch.

Česko má 143 uzdravených za den, celkem už 819

Koronavirus

Opoziční poslanci žádali plán i s harmonogramem, jak chce vláda začít vracet Česko k normálu. Proto jsou s tím, že ho vláda zveřejnila, spokojeni. Rozdílné názory ale mají opoziční představitelé o obsahu.

Podle ekonomického experta ODS Jana Skopečka se plán vlády dá rovnou přejmenovat na „plán k vyhladovění a vyhubení menších podnikatelů“. Vláda enormně pomalým uvolňováním restrikcí odsoudila řadu podnikatelů, kteří jsou dnes kvůli zavřeným provozovnám ve stadiu klinické smrti, k definitivnímu konci,“ napsal.

Hamáček obhajoval davy v hobbymarketech: Nahrnuly by se nám do parků

Domácí

Kompenzační příspěvek ve výši 25 tisíc Kč živnostníkům považuje za naprostý výsměch. „Přísné restrikce měly smysl i moji podporu v počátku, abychom pandemii zvládli a nezhroutil se zdravotní systém. Slušně se vyvíjející čísla nemocnosti měla vést k mnohem ambicióznějšímu plánu uvolňování restrikcí,“ soudí Skopeček.

Šéf ODS Petr Fiala na twitteru napsal, že z plánu nejsou jasně zřetelná kritéria, na kterých je založen. Proto ODS čeká, že vláda zveřejní detailní plán pomoci podnikatelům, živnostníkům i dalším lidem, které opatření zasáhla.

Rakušan: Víc odvahy

Šéf Starostů Vít Rakušan vítá otevření malých provozoven: „Dlouhodobě jsme říkali, že byl nesmysl otvírat hobbymarkety a nechat zavřené malé obchody, takže s rozhodnutím vlády je nyní otevřít souhlasíme.“

Podle něho je možné o prodloužení nouzového stavu diskutovat, ale protože příští týden již bude Sněmovna normálně zasedat, tak po vládě budou poslanci žádat přesné zdůvodnění. „Pak můžeme prodlužovat po deseti dnech, a ne dávat bianco šek vládě na delší dobu,“ prohlásil Rakušan.

Obchody otevřou ve třech fázích podle velikosti

Domácí

„Tvářit se, že pomáhám, a pomáhat je rozdíl,“ reagovala v ČTK na vládní plán předsedkyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová. Podle ní by vláda měla zveřejnit jasné informace, jak bude živnostníky a podnikatele podporovat až do obnovení jejich činnosti.

SPD podle předsedy Tomia Okamury je spokojena, že vláda otevírá malé obchody tak, že přihlédla k metráži a nerozhodovala jen podle sortimentu. Diskusi o prodloužení nouzového stavu považuje za předčasnou. „Budeme se rozhodovat až po vyjádření odborníků. Zdravotní hledisko je důležité, ale je třeba předejít ještě větším sociálně ekonomickým škodám,“ řekl Okamura Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám