Hlavní obsah

Exšéf britské MI6 tlačí Čínu na pranýř

Právo, mcm

Richard Dearlove (75), bývalý ředitel britské rozvědky MI6, tvrdí, že koronavirová pandemie „začala jako nehoda“, když virus unikl z laboratoře v čínském Wu-chanu. Podle listu The Daily Telegraph (DT) se Dearlove odvolává na „významnou“ vědeckou zprávu, která tvrdí, že virus upravili čínští vědci. Jeho tvrzení vzápětí zpochybnily britské vládní zdroje.

Foto: Profimedia.cz

Richard Dearlove

Článek

„Opravdu si myslím, že to začalo jako nehoda. Vyvolává to otázku: pokud by Čína někdy uznala odpovědnost, zaplatí reparace?“ prohlásil exšéf MI6, který se odvolává na studii profesora Anguse Dalgleishe z Londýnské univerzity a norského virologa Birgera Sorensena. Ti tvrdí, že v genetické sekvenci covid-19 našli stopy „vkládání“ řady klíčových prvků.

Studie má ovšem za sebou delší historii a několik verzí. V původní autoři tvrdili, že koronavirus by se měl správně nazývat „wuchanský virus“ a že oni „mimo vší pochybnost“ prokázali, že „virus covid-19 byl zkonstruován“.

Virus podle nich vykazuje „jedinečné otisky prstů“, jež se nemohou přirozeně vyvinout a „svědčí o účelové manipulaci“.

Od textu dávají vědci ruce pryč

Prohlašovali také, že určili „vložené sekce umístěné na povrchu Spike SARS-CoV-2“, které vysvětlují, jak se virus váže na lidské buňky. Současné snahy vyvinout vakcínu jsou podle nich určeny k selhání, protože výklad skutečných příčin viru byl chybný. Vyvíjejí vlastní vakcínu, kterou má vyrábět Immunor AS, norská farmaceutická firma vedená Sorensenem.

Tři čtvrtiny těžkých pacientů s covidem-19 si prošly deliriem

Koronavirus

„Jsme si vědomi, že tato zjištění mohou mít politický význam a vyvolávat znepokojivé otázky,“ psali autoři v dřívější verzi studie. Tuto verzi odmítly zveřejnit přední odborné časopisy jako Nature či Journal of Virology, které ji označily za „nehodící se ke zveřejnění“.

Věrohodnost studie nepřímo zpochybnil i John Fredrik Moxnes, hlavní vědecký poradce norské armády a původně jeden z jejích spoluautorů. Požádal totiž, aby v ní nebyl uváděn.

Sloužil i v Praze
Otec Richarda Dearlova získal stříbro na OH v Londýně v roce 1948 ve veslování.
Richard vstoupil do MI6 v roce 1964.
V roce 1968 byl vyslán do keňského Nairobi.
Sloužil i v Praze, Paříži a Ženevě.
Vedl rezidenturu v USA.
V letech 1999 až 2004 řídil celou rozvědku.

Přesto byl text široce distribuován v zákulisí a začaly se o něj zajímat tajné služby. Dearlove, který vedl MI6 v letech 1999 až 2004, označil studii za „důležitý příspěvek do začínající debaty, jak se virus vyvinul a jak se vynořil a vypukl jako pandemie“.

Z přepracované studie zmizela výslovná obvinění Číny. Tvrdí se v ní, že „virus je pozoruhodně dobře adaptován na soužití s lidmi“ a je pravděpodobně výsledkem experimentu ve wuchanské laboratoři. Text byl pak uznán za vhodný k publikování a má vyjít v Quarterly Review of Biophysics Discovery.

Až třetina domácích testů na covid je v Británii falešně negativních

Koronavirus

DT k tomu ocitoval nejmenovaný vládní zdroj: „Světová vědecká komunita čelí v tomto bodě opakovaně výzvám a odborníci ve Velké Británii, USA a WHO (Světové zdravotnické organizaci) dali jasně najevo, že silně věří, že virus se vyskytl přirozeně.“ Ke studii zdroj dodal: „Tato tvrzení vypadají falešně.“ Také mluvčí britského premiéra řekl: „Neviděli jsme důkaz, že by virus byl uměle vytvořen.“

Vědci, kteří koronavirus analyzovali, žádné stopy genetické manipulace zatím neohlásili. Ani západní tajné služby dosud nenašly důkazy, že by vir unikl z čínské laboratoře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám