Hlavní obsah

Až třetina domácích testů na covid je v Británii falešně negativních

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Tisícům Britů, kteří se sami testovali na nákazu koronavirem, mohly testy vyjít falešně negativně. Ukázalo se totiž, že sady pro samovyšetření, které jsou využívány i na tzv drive-in odběrových místech, kam je možné dojet autem, obsahují příliš krátké aplikátory pro stěry ze sliznic dýchacích cest. Ve čtvrtek o tom informoval list The Daily Mail.

Foto: Krajská nemocnice Liberec

Ilustrační foto.

Článek

„Není třeba užití síly a zasouvání stěrky tak hluboko,“ píše se přímo v instrukcích testů určených pro samovyšetření. A v tom je právě kámen úrazu.

Denně se pomocí zmiňovaných sad vyšetří na 60 tisíc lidí a kdokoliv může být pozitivní, aniž by se to dozvěděl. Virus tak může nevědomky šířit dál. „Jeden negativní test nemoc covid-19 ještě nevylučuje. Virus může být jednoduše nezachycen,“ řekl Daily Mailu Jon Deeks z University v Birminghamu.

Britský ministr Sharma je v karanténě, zřejmě se nakazil koronavirem

Koronavirus

Podle dostupných informací může vycházet falešně negativně až 30 procent distribuovaných testů pro samovyšetření. V Británii přitom lidé nemají žádné oficiální pokyny pro to, jak se zachovat v případě, že mají příznaky, test ale vyjde negativně.

Za posledních čtyřiadvacet hodin bylo v Británii ohlášeno 176 úmrtí na nemoc covid-19. Celkem už na ostrovech nemoci podlehlo téměř 40 tisíc lidí. Nákaza byla prokázána u více než 281 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám