Hlavní obsah

Evropa má za dva týdny dvojnásobek nakažených. Bude to tvrdší, varuje WHO

Novinky, Alex Švamberk
Kodaň

V Evropě prudce přibývá nových případů covidu-19, jen za poslední týden jich bylo přes 300 000 a v řadě zemí se za čtrnáct dní počty nakažených zdvojnásobily. Regionální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Hans Kluge podle stanice BBC ve čtvrtek zdůraznil, že by to mělo posloužit jako budíček.

Foto: WHO

Regionální ředitel WHO pro Evropu Hans Kluge.

Článek

„Máme před sebou velmi vážnou situaci,“ varoval v Kodani Kluge s tím, že týdenní počty nakažených v řadě evropských zemí překonaly čísla z prvního vrcholu pandemie v březnu. Nových případů je za týden v Evropě přes 300 000.

„I když tato čísla odrážejí mnohem rozsáhlejší testování, ukazují také na alarmující rychlost přenosu v oblasti,“ varoval Kluge.

Ve Francii zaznamenali ve čtvrtek rekordní počet 10 593 nových případů. Neveselý rekord hlásí za čtvrtek i Česko, poslední statistiky uvádějí 3130 nových případů, což je skoro stejně jako za celý březen. Od začátku září se nákaza prokázala v ČR u 19 539 lidí.

ON-LINE: Dnes přibylo zatím 1074 nakažených

Koronavirus

Počet hospitalizovaných a mrtvých zatím tak rychle jako na jaře neroste, ve Španělsku a ve Francii už ale stoupá. Mladí lidé, mezi nimiž se nyní nemoc šíří nejvíce, nemívají tak těžký průběh.

Rostou ale obavy, že pokud by virus zasáhl ohroženější skupiny, jako jsou starší lidé, mohlo by přibýt hodně vážných i fatálních případů. Už počátkem týdne Kluge varoval, že by se Evropa měla připravit na nárůst počtu obětí v říjnu a listopadu: „Bude to tvrdší,“ vzkazuje.

Kluge ve čtvrtek v Kodani zdůraznil, že opatření uplatněná na jaře a počátku léta přinesla výsledky: „V červnu dosáhly počty (nových) případů minima. Zářijové počty případů by měly posloužit jako budíček pro nás všechny. Potlačili jsme to předtím a můžeme to potlačit znovu.“ Zmínil přitom, že se zlepšily i znalosti, jak tuto nemoc zvládat.

Reklama

Výběr článků

Načítám