Hlavní obsah

Dostupná vakcína nebude dřív než za rok, varuje ředitel CDC. Podle Trumpa je zmatený

Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ředitel amerických Středisek pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Robert Redfield míní, že uplyne ještě rok, než bude proti koronaviru vakcína „běžně dostupná pro americkou veřejnost“. Uvedl to ve středu před americkým senátním výborem. Podrážděně na to zareagoval prezident Donald Trump, který dříve několikrát zopakoval, že vakcína bude do několika týdnů. Vědci z CDC čelili také nařčení ze strany mluvčího ministerstva zdravotnictví, že vytvořili protitrumpovskou jednotku.

Foto: Reuters

Ředitel amerických Středisek pro kontrolu a prevenci nemocí Robert R. Redfield vypovídá před senátním výborem.

Článek

Redfield mluvil o plánu na distribuci vakcíny – pokud tedy nějaká bude a bude schválena. Řekl, že očekává, že očkování sice může začít v listopadu nebo v prosinci, ale dávek bude jen omezené množství pro vybrané skupiny lidí, jako jsou zdravotničtí pracovníci nebo ohrožené skupiny populace.

„Pokud se mne ptáte, kdy bude běžně dostupná pro americkou veřejnost, takže budeme moci využít výhod vakcíny, abychom se vrátili k normálnímu životu, tak si myslím, že se zřejmě díváme do třetího nebo konce druhého kvartálu 2021,“ řekl Redfield, který už na jaře varoval, že v zimě může přijít druhá, horší vlna covidu-19.

V zimě může přijít ještě horší vlna, ale nikdo mě neposlouchá, stěžuje si americký virolog

Koronavirus

Podrážděně na to zareagoval Trump. „Myslím, že se (Redfield) v prohlášení dopustil chyby. Jsem přesvědčen, že byl zmatený, když to říkal. Já vám povídám, jsme připraveni to rozjet,“ uvedl na tiskové konferenci.

Foto: Reuters

Ředitel CDC Robert Redfield hájí před Senátem roušku.

Redfield také vypověděl, že roušky „jsou nejdůležitějším a nejsilnějším nástrojem při ochraně veřejného zdraví“ při boji s koronavirem. „Tato rouška mi poskytuje větší záruku ochrany před covidem, než když bych dostal vakcínu proti covidu,“ řekl. Doplnil, že vakcína nemusí poskytnout ochranu všem.

Trump se lidem s rouškami posmívá. Melanie ji nosí, ale tajně

Amerika

I to Trump odmítl: „Roušky mají také nedostatky. Hodně lidí nemělo od počátku rádo ideu roušek, ani imunolog Fauci (Anthony Fauci, epidemiolog a člen krizového štábu Bílého domu pro boj s koronavirem – pozn. red.) je napřed neměl rád.”

Trump je velký odpůrce roušek. Během úterního shromáždění na otázku, proč nenosí roušku, odpověděl, že „hodně lidí si myslí, že roušky nejsou dobré”.

Babiš: Rychlé rozvolnění byla možná chyba. Všichni to ale chtěli

Domácí

CDC ve své zprávě uvádí, že „není zatím jasné, jaké vakcíny budou k dispozici, kdy a v jakém množství, nebo jakou budou mít účinnost.“

Zpočátku bude podle CDC množství vakcíny omezené a až během měsíců bude objem dostupných dávek růst. Distribuci může komplikovat požadavek na skladování v chladu.

Foto: J. Scott Applewhite, ČTK/AP

Mluvčí amerického ministerstva zdravotnictví Michael Caputo (vlevo)

Podvratná CDC

CDC čelila v posledních dnech kritice i ze strany hlavního mluvčího amerického ministerstva zdravotnictví Michaela Caputa. List The New York Times začátkem týdne informoval, že Caputo ve videu zveřejněném na facebookovém profilu prohlásil, že vědci z amerického CDC vytvořili „odbojovou jednotku” s cílem podkopat Trumpovy pozice.

V posledních dnech vyšlo rovněž najevo, že se Caputo snažil ovlivňovat obsah vědeckého týdeníku vydávaného CDC tak, aby texty odrážely Trumpovo tvrzení, že pandemie covidu-19 ve Spojených státech je pod kontrolou.

Bílý dům Caputa na post hlavního mluvčího ministerstva zdravotnictví dosadil v dubnu v době, kdy mezi Trumpem a ministrem zdravotnictví Alexem Azarem zavládlo napětí. Caputo do té doby žádné zkušenosti ze zdravotnictví neměl.

Ve středu ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že se Caputo rozhodl odejít na dovolenou a „soustředit se na své zdraví a pohodu své rodiny”. Některá americká média uvedla, že se svým podřízeným za své chování omluvil.

Reklama

Výběr článků

Načítám