Hlavní obsah

Devítiletý chlapec s covidem-19 se setkal s 172 lidmi, nikoho však nenakazil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Palmetto

I když se devítiletý chlapec nakažený koronavirem setkal se 172 lidmi, nikoho neinfikoval, napsal list The Guardian s odvoláním na zprávu publikovanou v časopisu Clinical Infectious Diseaes. Zjistil to francouzský úřad veřejného zdraví, který na všechny uvalil karanténu.

Foto: Profimedia.cz

Uzavřená škola v Les Contamines-Montjoie

Článek

Chlapec se nakazil koronavirem v alpském lyžařském středisku Les Contamines-Montjoie, kam nemoc zavlekl vůbec první infikovaný Brit Steve Walsh, který se nakazil v lednu v Singapuru na obchodní konferenci. Po návratu si letěl zalyžovat do francouzských Alp, kde obýval horskou chatu s deseti dalšími Brity a pětičlennou francouzskou rodinou.

Nebudu obětní beránek, brání se superpřenašeč koronaviru

Evropa

V Contamines-Montjoie bylo jedno z prvních ohnisek nákazy v Evropě. Když se nemoc zjistila u několika lidí z horské chaty, byl testován i devítiletý chlapec. Ukázalo se, že kromě nachlazení a chřipky a má i covid-19. Zatímco chřipku a nachlazení od něj chytili i dva jeho sourozenci, koronavirem se nenakazili. Kvůli chlapci však muselo do karantény přes 170 lidí.

Lidé z alpské vesnice, kde se vyskytl koronavirus, podstoupili testy

Evropa

„Jedno dítě, které bylo ještě navíc infikované dalšími viry způsobujícími respirační nemoci, se účastnilo třech lyžařských škol,“ řekl epidemiolog Kostas Danis agentuře AFP, „i když mělo symptomy, nepřeneslo koronavirus, což naznačuje, že u dětí může být odlišná dynamika přenosu.“

Lyžování v rouškách? Koronavirus dorazil do Alp, nakazilo se pět Britů

Evropa

„Děti možná nejsou důležitým zdrojem přenosu tohoto nového viru,“ stojí ve zprávě, která naznačuje, že děti možná přenášejí virus méně než dospělí.

Chlapec měl jen mírné příznaky a hladina viru v jeho krvi byla těsně nad hranicí detekovatelnosti. Pravděpodobně právě malé množství viru v těle chlapce vedlo k tomu, že už nikoho dalšího nenakazil.

Uzavření škol možná není klíčové

Proč děti nemají až na výjimky vážnější průběh nemoci, zatím není jasné. Podle mnohých expertů je však jejich imunitní systém schopen se vypořádat s infekcí rychleji, než je tomu u starších lidí. I tak ale některé děti covidu-19 podlehly.

Zpráva se objevila poté, co výzkumníci z londýnské univerzity dospěli v tomto měsíci k závěru, že uzavírání škol by mělo jen malý efekt na šíření viru. V řadě zemí jsou přitom školy zavřené a děti se musí učit doma. „Z předchozích studií víme, že uzavření škol má největší efekt u virů s nízkou přenositelnosti, které napadají především děti. To je pravý opak covidu-19,“ uvedl autor výzkumu, profesor Russell Viner.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám