Hlavní obsah

Další pandemie bude zničující, svět se nepřipravuje, tvrdí orgán WHO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svět se nedostatečně připravuje na příští pandemii, která by mohla být ještě více zničující, než současná pandemie covidu-19. Konstatovala to v pondělí Světová rada pro dohled nad připraveností (GPMB), která je orgánem Světové zdravotnické organizace (WHO), informovala agentura AFP.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Testování na koronavirus ve Francii. Ilustrační foto

Článek

"Pokud se nepoučíme z covidu-19 nebo pokud neuvolníme potřebné prostředky a nevyvineme potřebné úsilí, příští pandemie - která přijde s naprostou jistotou - bude ještě více zničující," uvádí výroční zpráva GPMB, kterou v roce 2018 založila jako nezávislý kontrolní orgán WHO a Světová banka.

Rada ve své zprávě kritizuje mimo jiné to, že státy nepřijaly opatření, které doporučila v předchozí zprávě z doby před aktuální pandemií. "Dopady covidu-19 jsou horší, než jsme čekali, a opatření, která jsme doporučili, stále nejsou přijatá," uvádí spolupředsedkyně GPMB, bývalá norská premiérka a někdejší šéfka WHO Gro Harlemová Brundtlandová.

Naučte se žít s covidem, radí Evropě ředitel WHO

Koronavirus

"Z ekonomického hlediska by nám zabralo 500 let, abychom na připravenost utratili tolik, o kolik nyní svět přichází kvůli covidu-19," uvádí zpráva. Podle ní se ztráty způsobené současnou pandemií pohybují kolem 11 bilionů dolarů (247 bilionů Kč). Investovat by nyní státy měly mimo jiné do mezinárodní spolupráce, například na poli WHO. Návratnost investic do připravenosti na pandemie je podle GPMB "obrovská".

Reklama

Výběr článků

Načítám