Hlavní obsah

Covid je v lecčems horší než ebola a HIV, říká imunolog Fauci

Novinky,

Americký imunolog Anthony Fauci, který stojí v čele amerického Národního institutu pro alergie a infekční nemoci, uvedl, že nový koronavirus představuje jeho nejhorší noční můru v lecčems děsivější, než je ebola nebo HIV.

Foto: Pilar Olivares, Reuters

Měření teploty v Riu de Janeiru

Článek

„Ebola byla děsivá, ale ebola se nikdy tak snadno nepřenášela,“ vysvětlil Fauci, proč ho tak děsí covid-19. Ebola se navíc objevovala jen lokálně.

I virus, který způsobuje nemoc AIDS, je podle něj jiný. „Šíření HIV se navzdory významu viru po nějaké době omezilo,“ dodal v úterý Fauci na videovzkazu přehraném na mezinárodním zasedání Organizace pro inovativní biotechnologie. Zdůraznil, že mnozí se nikdy necítili ohroženi touto nemoci, protože hrozba HIV vždy „závisela na tom, kdo jste, kde jste a jaký vedete život“.

Svět se do normálu nevrátí možná nikdy, tvrdí americký imunolog Fauci

Koronavirus

„Nyní máme něco, co se změnilo v mou nejhorší noční můru. Během čtyř měsíců to zpustošilo svět,“ řekl podle CNN Fauci k aktuální pandemii koronaviru SARS-CoV-2.

Už v minulosti na otázku, jaké nemoci se bojí nejvíc, uvedl, že by šlo o respirační infekci, která by přeskočila ze zvířat na lidi a byla vysoce nakažlivá.

Foto: Profimedia.cz

Americký imunolog Anthony Fauci

Pandemie ještě neskončila, varoval Fauci

Zmínil, že pro něj bylo nečekané, jak rychle se covid-19 dokázal šířit: „Za čtyři měsíce ovládl planetu a ještě není pryč.“ Nákaza se potvrdila u více než sedmi milionů lidí, z nichž přes 400 000 umřelo. „Na celém světě jsou miliony a miliony nákaz ve velmi krátkém časovém údobí,” varoval Fauci podle listu The Guardian.

Zmínil, že je potřeba se o nemoci ještě hodně dozvědět, zejména pak o dlouhodobých následcích: „Ještě si plně neuvědomujeme, co se stane, když se nakazíte, máte vážný průběh a zotavíte se. Jaké jsou dlouho přetrvávající negativní následky této nemoci?“ Vzhledem k tomu, jak krátkou dobu virus řádí, lékaři ještě nevědí, v jakém stavu budou vyléčení za půl roku.

Očkování proti koronaviru už na podzim, věří v USA

Koronavirus

Více léků a vakcín na covid-19

Fauci ocenil rychlou reakci farmaceutických firem, které se snaží co nejrychleji vyvinout vakcínu a léky. Podle Fauciho bude vakcín vyvinuto více. Hlavně ale zdůraznil, že důležité bude mít dostatečnou výrobní kapacitu: „Budeme potřebovat vakcíny pro celý svět – miliardy dávek.“

Reklama

Výběr článků

Načítám