Hlavní obsah

Očkování proti koronaviru už na podzim, věří v USA

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejméně osm kandidátů na očkování proti koronaviru je ve stadiu klinického vývoje a aspoň některé z nich by mohly být hotovy už během „pozdního podzimu“. Podle britského listu The Independent to řekl hlavní americký epidemiolog Anthony Fauci při vystoupení v americkém Senátu.

Foto: Win McNamee, ČTK/AP

Hlavní americký epidemiolog Anthony Fauci při vystoupení v americkém Senátu

Článek

„Národní ústavy pro zdraví (NIH) spolupracují v různém stadiu vývoje s řadou farmaceutických společností,“ řekl Fauci s tím, že testy postupují velmi rychle. Jeho dřívější odhady, podle nichž bude vývoj vakcíny trvat rok až rok a půl, prý proto nemusejí být přesné.

Trumpova vláda se pokouší vakcínu vyvinout urychleně v rámci operace Warp Speed. Nyní mají farmaceutické firmy volnou ruku nejen pro vývoj, ale i pro masovou výrobu vakcín, a to ještě předtím, než bude plně prověřena jejich účinnost.

První testy vakcíny na lidech v Seattlu dopadly dobře

Koronavirus

Spojené státy ovšem nejsou jediným místem, kde může účinné očkování vzniknout. Dalším – a možná posledním – je Čína. K tomuto závěru dospěla podle webu rakouské stanice ORF výzkumná firma FAS, která působí ve Vídni a zaměřuje se na analýzy sítí.

Příslušná výzkumná centra se nyní nacházejí hlavně v USA a v Číně, oznámil FAS na základě analýzy pěti tisíc vědeckých studií zveřejněných od loňska, které se zabývaly koronaviry, virem Sars-CoV a nemocí covid-19.

Ortodoxní židy v New Yorku koronavirus těžce zasáhl, teď patří mezi nejaktivnější dárce plazmy

Koronavirus

Z Evropy jsou citováni jen němečtí, francouzští a italští vědci, leč daleko méně. Řada britských studií vznikla ve spolupráci s institucemi ve Spojených státech.

Reklama

Výběr článků

Načítám