Hlavní obsah

Cizinci z EU s vazbami na Česko budou smět na tři dny přijet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občané Evropské unie a cizinci, kteří mají přiznané postavení dlouhodobě pobývajícího rezidenta v jiném členském státě EU, nově mohou maximálně na dobu 72 hodin vstoupit na území České republiky. Na tiskové konferenci po jednání vlády to v pondělí řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Ilustrační foto

Článek

Cizinci ale musejí mít negativní test na koronavirus a přicestovat za účelem ekonomické činnosti nebo návštěvy osob, ke které mají prokazatelnou rodinnou vazbu, včetně trvalého partnerského vztahu. Musejí také zároveň doložit adresu, na které se budou zdržovat.

Zákaz vstupu cizinců do Česka byl původně vázán na nouzový stav, od minulého týdne platí jako mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví.

Česko otvírá hraniční přechody s Rakouskem a Německem. Test nutný

Domácí

Česko od poloviny března kvůli epidemii koronaviru neumožňovalo s výjimkami příjezd do země cizincům, kteří v zemi neměli trvalý pobyt. Umožnilo však setrvat těm, kdo do Česka dorazili předtím, a to i když jim končila platnost víza či maximální délka bezvízového pobytu.

Na území Česka mohou od 11. května s negativním testem na koronavirus také občané zemí mimo EU, a to kvůli sezonním pracím či zaměstnání v některých oborech.

Cestovat na Slovensko a zpátky bude možné bez testu

Koronavirus

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí také informoval o tom, že od středy budou moci Češi a Slováci mezi zeměmi cestovat bez nutnosti předložení negativního testu na onemocnění covid-19 a bez karantény, pokud se vrátí zpět do své země do 48 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám