Hlavní obsah

Burčák a zpěv, to byla živná půda pro covid, říká ředitel nemocnice v Uherském Hradišti

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uherské Hradiště patří v současné době k regionům s největším počtem covid pozitivních obyvatel v republice, což je patrné i na vysokém počtu hospitalizovaných s těžším průběhem ve zdejší nemocnici. Podle ředitele zdejší nemocnice Petra Sládka místní lékaři a sestry pracují nadoraz a na odpočinek jim momentálně čas prakticky nezbývá.

Foto: archív Petra Sládka

Ředitel uherskohradišťské nemocnice MUDr. Petr Sládek

Článek

Již několik týdnů patříte, co se týče počtu hospitalizovaných s covidem-19, k nejvytíženějším nemocnicím v republice. Jak jste na tom nyní?

V současné době máme hospitalizovaných 116 covid pozitivních pacientů, přičemž nejužší místo je na lůžkách intenzivní péče, kde máme celkem 23 pacientů na umělé plicní ventilaci, ale ne všechny covid pozitivní. Ještě do soboty jsme měli k dispozici jen 24 ventilátorů, ale díky pomoci z ministerstva zdravotnictví jich dnes máme o deset více.

Moc bych jim přál, aby sami, ani jejich nejbližší, nezažili na vlastní kůži těžkou formu covidu, a tedy nepotřebovali péči našich lékařů a nezažili jak intubaci, tak napojení na ventilátor.

Naštěstí v posledních dnech dochází jen k pozvolnému nárůstu pozitivních hospitalizovaných, tudíž zatím ještě vše zvládáme, a doufáme, že u tohoto trendu nějaký čas zůstaneme a k žádnému skokovému nárůstu co nejdéle nedojde.

Několikrát jste v médiích zmínil, že nemáte problém až tak s počty volných lůžek a vybavením, jako s nedostatkem personálu. Kolik lidí vám aktuálně chybí?

Asi kolem 110 zdravotníků, kteří jsou jednak covid pozitivní, ale i jinak nemocní či na ošetřovném. V celkovém počtu 1100–1200 zdravotnických zaměstnanců se tak nejedná o úplně malé číslo. Každým dnem se ale tyto počty mění. Vzhledem k tomu, že se zatím jedná o pozvolné nárůsty, zvládáme tento chybějící personál vykrývat personálem z jiných oddělení nebo studenty a dobrovolníky.

Zhoršila se situace po uzavření škol?

Zatím ne. Určitě je to dáno i tím, že jsou v Uherském Hradišti připraveny dvě školy, které jsou k dispozici pro děti našich zaměstnanců.

Vozí nám mladší pacienty a v těžších stavech

Domácí

Jak je na tom personál s přesčasy? Má ještě vůbec čas na regeneraci?

Bohužel i u nás jsou již oddělení, kde jsou zdravotníci plně vytíženi a na dostatečnou regeneraci jim opravdu mnoho času nezbývá. Snažíme se jim všemožně pomoci. Především zajistit další náhradní personál.

Například před třemi týdny jsme učinili výzvu s žádostí o spolupráci s lékaři anesteziology z celé republiky, kteří by pomohli stávajícím anesteziologům s péčí na operačních sálech, tak aby se naši kmenoví lékaři mohli věnovat především covid nemocným na intenzivních lůžkách a nebyl na ně vyvíjen takový tlak.

Posilu zdravotních sester zatím hledáme především mezi vlastními zaměstnanci z jiných oddělení, kde lze omezit péči bez toho, aby to někoho ohrozilo. Za specializované sestry na intenzivní péči ale už dnes není vůbec snadné nalézt adekvátní náhradu.

Část personálu jsme také získali pomocí výzev na sociálních sítích. Díky nim se nám přihlásilo hned několik lékařů, zdravotních sestřiček, studentů a ostatní personál, což nás velmi těší.

Jakou pomoc byste v tomto směru ještě ocenil?

Určitě čekáme na pomoc dalších studentů, a to zejména mediků, kteří by nám měli nově pomáhat především v sesterské a ošetřovatelské oblasti.

Vím, že se snažíte své zaměstnance neustále podporovat a zdravotníkům nabízíte i pomoc psychologů. Nehodila by se vám pomoc i v tomto směru?

Zatím ne, protože máme své dva skvělé psychology, kteří jsou v tomto směru maximálně aktivní a po psychologické stránce našim zdravotníkům velmi pomáhají. Nově plánují i sezení se zdravotníky zaměřené na prevenci stavu vyhoření a čelení stresu. Neustále přichází s dalšími podněty, jak pomáhat našim zdravotníkům zvládnout toto těžké období.

Hasiči hlásí tři stovky nakažených, nejhůře je na tom Plzeňsko a Zlínsko

Krimi

Co zdravotníky nejvíce trápí a s čím se hůře vyrovnávají?

Jedná se především o stres a obrovskou psychickou zátěž vyplývající z velmi těžké a intenzivní práce ve ztížených podmínkách. Mnozí z nich si v hlavě neustále přemítají, zda v tom daném okamžiku postupovali správně, zda skutečně udělali maximum možného nejen pro ochranu nemocných, ale i sebe samých. Často se jim také zdá o práci, jak se zase oblékají do všech ochranných pomůcek, potí se v nich, a přitom opětovně prožívají stresy, které se jim předtím staly.

Jaká věková skupina převažuje mezi aktuálně hospitalizovanými? Jedná se především o chronicky nemocné a obézní?

V současné době máme na ventilátorech především nemocné ve věkové hranici 60–70 let, přičemž jsou mezi nimi i mladší ročníky. U ostatních hospitalizovaných s covidem-19 ještě nedávno převažovaly mladší ročníky, ale v posledních dnech spíše přibývá lidí ve středním a starším věku.

I u vás jsou nemocní léčeni remdesivirem. Fungují podle vás schvalovací procesy, které jsou pro indikaci tohoto léku nastaveny?

Podle našeho primáře z oddělení ARO, v jehož gesci je posílání žádostí o tento lék, jsou nastavena pravidla pro indikaci velmi přísně, nicméně pokud nemocný splňuje kritéria, lék vždy rychle dostane.

MAPA: Počty volných a obsazených lůžek v nemocnicích

Domácí

V současné době hledáte i dárce krve, a to všech krevních skupin. Přestali lidé chodit darovat krev?

Ano, obecně v takovýchto okamžicích dárci krve ubývají, protože jsou buď sami nemocní, v karanténě, či mají strach z nákazy. Nicméně v tento okamžik se nejedná o žádný akutní nedostatek krve, ale jen o zmenšené zásoby, proto vybízíme dárce k aktivitě, abychom měli všech krevních skupin i nadále dostatek.

Všechny akce spjaté s popíjením alkoholu, kdy jsou lidé družnější a k tomu si u nás na Slovácku i rádi zazpívají, jsou pro koronavirovou infekci doslova živnou půdou.

Ve Zlínském kraji jen za poslední týden přibylo 3666 pozitivních na covid-19, u vás na okrese je přitom již několik týdnů situace pomalu nejhorší v celé České republice. Čím si to vysvětlujete?

Přesně samozřejmě nevím, ale vzhledem k tomu, že u nás na Slovácku v poslední době proběhlo hned několik slavností, hodů, zároveň dozrává víno a je čas burčáku, dá se předpokládat, že k šíření infekce bylo spoustu příležitostí.

Bohužel všechny tyto akce spjaté s popíjením alkoholu, kdy jsou lidé družnější a k tomu si u nás na Slovácku i rádi zazpívají, jsou pro koronavirovou infekci doslova živnou půdou.

Jak zdravotníci pohlíží na současnou rozpolcenost společnosti?

Jsou už všichni velmi unavení a nemají již sílu ani potřebu někomu něco vysvětlovat. Vidí zde realitu, denně se s ní potýkají a to jediné, co v tento okamžik potřebují, je energie na to, aby se mohli maximálně věnovat svým pacientům.

Co byste vzkázal všem těm, kteří stále covid bagatelizují a dělají vše pro to, aby obešli opatření?

Moc bych jim přál, aby sami, ani jejich nejbližší, nezažili na vlastní kůži těžkou formu covidu, a tedy nepotřebovali péči našich lékařů a nezažili jak intubaci, tak napojení na ventilátor. Po těchto zkušenostech se totiž všechny hodnoty rázem mění. Už jsme tady měli pacienty, kteří nemoc bagatelizovali, po stráveném času na naší intenzivní péči ale úplně otočili. Dnes patří mezi ty největší zastánce všech opatření.

Proto buďme k sobě vzájemně ohleduplní, nebuďme sobečtí, dodržujme nastavená pravidla a vzájemně si držme palce, ať to zvládneme.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám