Hlavní obsah

MAPA: Počty volných a obsazených lůžek v nemocnicích

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zdravotnictví začalo v souvislosti s epidemií koronaviru zveřejňovat data o kapacitách systému i o personálním zajištění péče o pacienty. Otázka obsazenosti nemocničních lůžek se stala aktuální v souvislosti se skokově rostoucími počty potvrzených případů nákazy koronavirem. Zdrojem dat je tak MZČR s využitím webu Hlidacstatu.eu.

Článek

Lůžek na jednotkách intenzivní péče pro dospělé pacienty je v ČR k dispozici přes 3900. Čtvrtina (26 procent) jich zůstává volných.

Více než třetinou (35 procenty) volné kapacity disponují nemocnice v případě standardních lůžek s kyslíkovou podporou.

Z dat rovněž plyne, že v nemocnicích je momentálně volných zhruba 48 procent lůžek, která jsou vybavena umělou plicní ventilací (UPV). Těch je nyní necelých devatenáct stovek.

Brněnské nemocnici pomohou dvě stovky vysokoškoláků

Koronavirus

Na mimotělní podporu životních funkcí (ECMO) je podle ministerstva napojeno 19 pacientů, a systém tak eviduje tři čtvrtiny (74 procent) volných kapacit.

Lůžek, která zajistí u pacientů mimotělní oběh, je za současné situace k dispozici 62 procent.

Vedle toho ministerstvo zveřejnilo i data o počtech zdravotníků, kteří se starají o pacienty na odděleních urgentní medicíny. Z nich plyne, že na odděleních ARO a JIP je mimo službu 15 procent lékařů a 10 procent sester.

Obsazenost se pochopitelně liší v jednotlivých krajích a počty v jednotlivých kategoriích lůžkové péče se průběžně mění dle potřeby, aby mohla být zajištěna péče jak o pacienty s koronavirem, tak o lidi s akutními obtížemi jiného charakteru.

853 : 79. Oběťmi koronaviru v Česku jsou dominantně senioři

Domácí

Koronavirus je nebezpečný zejména pro seniory a osoby s nadváhou, vyšším krevním tlakem, cukrovkou a s dalšími chronickými zdravotními obtížemi. S ohledem na vysoké počty nakažených však stoupají i počty osob vyžadujících hospitalizaci, což by v případě dalšího exponenciálního růstu vedlo k zahlcení zdravotnického systému.

Reklama

Výběr článků

Načítám