Hlavní obsah

Bavorsko se chystá otevřít restaurace i hotely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Spolková země Bavorsko od 11. května otevře všechny obchody bez omezení prodejní plochy. Restaurace se otevřou 25. května, na svatodušní svátky (31. května) se vrátí do provozu hotely a penziony. Během května se také vrátí do škol studenti a otevřou se i školky, oznámil v úterý bavorský premiér Markus Söder (CSU).

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Bavorský premiér Markus Söder

Článek

„Chceme flexibilní strategii, kterou lze kdykoliv upravit,“ prohlásil Söder. Podle jeho slov je bavorská vláda opatrná, protože stále zůstává určité riziko, ovšem statistiky v případě nákazy novým typem koronaviru Sars-CoV-2 jsou příznivé. Institut Roberta Kocha oznámil, že takzvané reprodukční číslo, které udává, na kolik dalších lidí přenese chorobu jeden nakažený, kleslo na 0,71. Epidemie by měla být v Německu na ústupu.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Bavorsko chce proto od 11. května zrušit pro obchody omezení týkající se prodejní plochy. Dosud mohly mít otevřeno jen ty, jejichž velikost nepřesáhla 800 metrů čtverečních. Od pondělí se opět otevřou obchodní domy a obchodní centra.

Své klienty od tohoto termínu přivítají také kosmetické salony či nehtová studia. Měly by se opět začít hrát bezkontaktní sporty, jako je například golf nebo jezdectví.

Italové šli do práce, Španělé ke kadeřníkovi

Zahraniční

Dlouze se diskutovalo podle Södera o situaci ve školství. Nakonec se bavorská vláda dohodla na tom, že by se do svatodušních svátků, které letos vycházejí na konec května, měla do škol vrátit polovina studentů. To platí také o školkách, ty by se měly v Bavorsku otevřít 25. května. „Prázdniny by se dětem neměly krátit,“ uvedl bavorský premiér.

Od této středy chce Bavorsko zrušit omezení pohybu. Opět bude možné navštívit osobu mimo vlastní domácnost a blízké rodinné příslušníky a měla by se otevřít všechna hřiště. Za přísných hygienických opatření bude od víkendu možné opět navštívit seniory v pečovatelských domech.

Pokud nás nezabije virus, bude to vyčerpání, stěžují si ruští záchranáři. Systém kolabuje

Koronavirus

Zvláště obtížná byla diskuse o návratu k normálu v oblasti cestovního ruchu a pohostinství, sdělil bavorský premiér. „Umožníme otevřít hotely, penziony a další ubytovací kapacity k 30. květnu. To platí i pro další oblasti cestovního ruchu s výjimkou sauny, wellness a bazénů,“ řekl Söder.

Od 25. května chce Bavorsko opět otevřít restaurace. Mezi hosty se bude muset dodržovat bezpečná vzdálenost, kuchaři, číšníci a servírky budou muset nosit roušky. Ty se budou muset nosit i během návštěvy toalety. Restaurace budou otevřené do 22 hodin, venkovní zahrádky mohou být otevřené od 18. května do 20.00.

Reklama

Výběr článků

Načítám