Hlavní obsah

Pokud nás nezabije virus, bude to vyčerpání, stěžují si ruští záchranáři. Systém kolabuje

– Moskva

Záchranka v Rusku kolabuje. Se sanitními vozy nemá nejenže kdo jezdit, ale chybějí i záchranáři, píše server The Moscow Times. Posádky se postupně nakazily od pacientů, s nimiž hodiny jezdí a hledají nemocnice, které by je ještě přijaly. Zdravotnickému personálu i řidičům chybějí ochranné obleky, respirátory či štíty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Rusko bojuje s koronaviremVideo: AP

 
Článek

Ruzanna Kirakosjanová je 47letá ruská záchranářka. Na konci 24hodinové směny v pondělí večer zjistila, že má vysokou horečku a sotva stojí na nohou. Zůstala proto doma. Zda se nakazila koronavirem, neví. Nikdo z její záchranářské stanice nebyl testován od chvíle, kdy se nákaza dostala do Ruska.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Včera jsme měli jen dva a půl brigády,“ řekla v pátek večer Kirakosjanová serveru The Moscow Times.

Za normálního stavu má její záchranářská stanice sedm brigád, z nichž každá musí mít dva zdravotníky. „Máme řidiče, ale žádné lékaře, kteří by s nimi jezdili za pacienty,“ uvedla.

„Jsem velmi vystrašený. Právě dnes ráno byl jeden z našich řidičů připojen na ventilátor,“ řekl 49letý Dmitrij, který pracuje jako řidič sanitky v moskevském regionu Krasnogorsk. Příjmení odmítl serveru sdělit.

Francouzský pacient měl koronavirus už v prosinci, poslali ho domů a nakazil děti

Koronavirus

Když byly začátkem tohoto týdne provedeny testy na koronavirus mezi pracovníky sanitek v Petrohradě, 111 jich bylo nakažených, připomíná server.

V moskevském regionu si zaměstnanci záchranek stěžují na totální nedostatek ochranných prostředků. To má být také jedním z důvodů, proč je mezi nimi tolik nakažených. Mnozí si sami koupili ochranné obleky pro stavební dělníky v řetězci obchodů s potřebami pro stavbu a domácnost Leroy Merlin. Po směně je dezinfikují bělidlem a suší přímo na záchranných stanicích.

V USA může být až 100 tisíc mrtvých s koronavirem, varoval Trump

Amerika

Jevgenija Bogatyrjová, záchranářka z města Koroljov v Moskevské oblasti, která je současně zástupkyní místní nezávislé odborové organizace zaměstnanců zdravotní záchranné služby Dějstvije (Akce), řekla, že každý den přijímá telefonáty od nemocných zaměstnanců. Ti si stěžují, že mají vysoké horečky a virové respirační příznaky a že už nemohou pracovat.

Česko vyvíjí vlastní vakcínu na koronavirus, oznámil Vojtěch

Domácí

Pro ty, kteří zůstávají v práci, je čím dál obtížnější obsazovat směny a pracovat dál. „Ještě nejsme na vrcholu epidemie a každá záchranářská brigáda v nejlepším případě získává 25 požadavků za 24 hodin,“ řekla Bogatyrjová. „Pokud nás nezabije virus, tak to bude vyčerpání,“ dodala.

Kromě nedostatku ochranných pomůcek bojují nemocnice s nedostatkem lůžek na jednotkách intenzivní péče. „Minulý týden jsme vzali někoho s dvojitou pneumonií do nemocnice ve městě Železnodorožnyj. Neměli ale místo, tak jsme ho vezli do města Klin, ale tam také neměli volné lůžko,“ popsala Kirakosjanová anabázi a pokračovala: „Po 15 hodinách jsme ho přivezli domů a druhý den jsme s ním vyrazili opět do nemocnice.“

Nová léčebná metoda: v Itálii zkouší extrakci protilátek z krve

Koronavirus

„Mnohokrát jsem přijela za pacienty domů, ale vždy jsem je tam musela nechat, protože v nemocnicích nebylo místo. Netuším, co se s nimi stalo,“ řekla zdravotnice Jelena Noviková z města Balašicha v Moskevské oblasti.

Sama Noviková je nyní na nemocenské s vysokou horečkou a oboustranným zápalem plic. „Ani jednou jsme nebyli testováni. Vedení nám řeklo: ,Kdo by pracoval,‘,“ dodala.

Vakcína možná nebude nikdy, chladí optimisty vyslanec WHO

Koronavirus

Úřady přislíbily záchranářům speciální odměny. Minulý měsíc prezident Vladimir Putin slíbil deset miliard rublů (asi 3,3 miliardy korun) v podobě měsíčních bonusů pro zdravotníky. Guvernér moskevského regionu Andrej Vorobjov prohlásil, že pro zdravotníky tohoto regionu, který patří k nejpostiženějším koronavirovou nákazou, vyčlenil 2,2 miliardy rublů. Valná většina těch, s nimiž mluvil list The Moscow Times, ale neviděla ani rubl.

V Rusku je dosud 145 268 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru. Zemřelo 1356 lidí, uzdravených je zatím 18 095.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Reklama

Výběr článků

Načítám