Hlavní obsah

Ať se nakazí dobrovolníci, urychlí to testy vakcín, prosazují politici v USA

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Snaha rychle vyvinout vakcínu proti covid-19 naráží na řadu problémů. Zdržet její vývoj by mohly testy účinnosti u lidí, a to zejména v případě, že by první vlna pandemie odezněla. Řešením by mohlo být záměrné nakažení dobrovolníků. Už se jich přihlásilo na 3500. Skupina 35 zákonodárců se s touto ideou už obrátila na americký Úřad pro potraviny a léky (FDA), pod který spadá schvalování léků, uvedl server The Hill.

Foto: Sean Elias, Reuters

Britský vědec připravuje vakcínu proti Covid-19

Článek

„Naše situace za této pandemie je podobná válečné, ve které existuje dlouhá tradice dobrovolníků riskujících své zdraví a životy v nebezpečných misích, jejichž rizika chápou a jsou ochotni je podstoupit, aby pomohli zachránit životy druhých,” uvedli v dopise FDA kongresmani vedení Billem Fosterem a bývalou tajemnicí zdravotních služeb Donnou Shalalovou.

Mluvčí FDA Michael Felberbaum řekl serveru The Hill, že úřad zvažuje možnosti, jak urychlit vývoj vakcíny proti koronaviru SARS-CoV-2, ale dal najevo i výhrady k testům na dobrovolnících. „FDA zkoumá všechny možnosti, jak co nejefektivněji pokročit s vývojem bezpečných a účinných vakcín chránících před covid-19, studie na lidech při vývoji vakcíny by ale mohly přinést etické otázky, jimž se lze vyhnout při použití testů na zvířatech,“ řekl Felberbaum.

Problémem je, že u koronaviru zatím není jasné, které zvíře je optimální pro testy účinnosti vakcín. Zatím se přípravky zkoušely na myších i fretkách.

Etické otázky

Námitky má i ředitel Bermanova institutu pro bioetiku na univerzitě Johnse Hopkinse Jeffrey Kahn, který si neodkáže představit, jak by úřad dohlížející na výzkum mohl schválit testy na dobrovolnících.

Takovéto testy se sice v minulosti dělaly, ale ne u léků a vakcín na nemoci, které šly léčit. I když by dobrovolníci byli mladí a zdraví, nelze eliminovat riziko smrti nebo vážné nemoci.

Dobrovolníci se už hlásí

Přesto však mají dobrovolníci zájem, na stránce 1DaySooner se jich přihlásilo do čtvrtečního rána poledne už 8219 z 52 zemí.

Ne všichni experti ideu odmítají, profesor epidemiologie na Harvardově univerzitě Marc Lipsitch podpořil nápad v článku časopisu Journal of Infectious Diseased, na kterém se spolupodílel. Zmínil, že se lidé stávají dobrolníky v armádě i ve zdravotnických službách: „Všichni nesou zdravotní rizika kvůli prospěchu někoho dalšího.“

Také vakcinolog Stanley Plotkin, který pomáhal vyvinout očkování proti zarděnkám, nápad podpořil v časopisu Vaccine spolu s odborníkem na bio etiku Arthurem Caplanem. Zmínili, že by zkoušky „normálně trvaly měsíce až roky, během nichž by (koronavirus) infikoval a asi zabil miliony lidí.“ Urychlení standardního procesu je podle nich nutné.

Na jaké obtíže lze při testování nových látek proti covid-19, ukazuje případ klinických zkoušek antivirotika remdesivir v Číně u pacientů se středně těžkých průběhem. Musely být předčasně ukončeny pro nedostatek nakažených.

Testování remdesiviru v Číně předčasně ukončili, chyběli pacienti

Koronavirus

Anketa

Povolili byste kontrolované infikování dobrovolníků nemocí covid-19, aby se urychlily testy vakcíny?
Ano. Sám/a bych se přihlásil/a
21 %
Ano. Ale ať do toho jde někdo jiný
20,9 %
Ne
58,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3220 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám