Hlavní obsah

Obce mohou zdarma rozesílat lidem SMS zprávy

Praha

Operátor O2 prostřednictvím nástroje Marketlocator.cz nabízí v době koronavirové epidemie obcím, městům a městským částem možnost bezplatně informovat občany pomocí SMS. Budou ale osloveni jen ti obyvatelé, kteří operátorovi poskytli souhlas se zpracováním osobních údajů. Každé obci dá operátor k dispozici 10 000 SMS. Další operátoři službu plošně bezplatně nenabídly.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Informovat občany je v tomto krizovém období jedna z nejdůležitějších úloh měst a obcí. Chceme jim pomoct tím, co umíme nejlépe – rychle a efektivně předávat důležitá sdělení prostřednictvím SMS zpráv přímo do mobilních telefonů," uvedl Ferdinand Kraus z O2 Media.

Market Locator může oslovit místní obyvatele i lidi, kteří do místa dojíždějí za prací. SMS je možné zacílit na konkrétní skupinu občanů, například podle věku na seniory. Zejména pro skupiny obyvatelstva, které nemají přístup k internetu, může jít o důležitý informační zdroj. Například poradí, jak si zajistit nákup či donášku potravin a léků.

Do boje proti koronaviru s mobilem v ruce. Vychytávku na Mapy.cz využívá milion lidí

Software

Městem, které možnost informování občanů pomocí SMS iniciovalo a jako první využilo, je Kutná Hora. "Mnozí obyvatelé si stěžují například na to, že městský rozhlas není dobře slyšet. I proto jsme aktivně přistoupili k řešení v podobě zasílání informací přes SMS. Občané pro to nemusí dělat nic, nikde se registrovat, a přesto jim informační SMS budou chodit samy na jakýkoliv typ telefonu. Navíc je to pro uživatele i město zdarma," uvedl iniciátor projektu kutnohorský zastupitel Martin Suchánek.

Zprávy jsou odesílány přes mobilního operátora. Podmínkou je podpis starosty, primátora či místního krizového výboru a uvedení názvu obce, aby obyvatelé měli jistotu, že dostávají ověřené informace. Nástroj tak může mimo jiné zabránit šíření falešných zpráv a tlumit případně paniku.

Bezplatnou rozesílkou informačních SMS operátoři pomáhají ministerstvu zdravotnictví už od počátku epidemie. SMS rozesílají například lidem, kteří se vrátí ze zahraničí. Obyvatele také, i když se zpožděním, informovali například o uzavření obchodů.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám