Hlavní obsah

Rusko zakázalo Facebook, Twitter i YouTube

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Roskomnadzor, cenzurní úřad internetu, se rozhodl zablokovat přístup k sociálním sítím Facebook, Twitter a YouTube nebo ubytovací službě Booking.com v Rusku, napsala agentura Izvestija. Svůj krok úřad vysvětluje nespokojeností s tím, jaké informace se o invazi objevují na sociálních sítích a v dalších médiích a „diskriminací ruských médií“, píše agentura.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Od října 2020 bylo zaznamenáno 26 případů diskriminace ruských médií a informačních zdrojů ze strany Facebooku. V posledních dnech má sociální síť omezený přístup k účtům: televizní kanál Zvezda, tisková agentura RIA Novosti, Sputnik, Russia Today, informační zdroje Lenta.ru a Gazeta.ru,“ píše se v prohlášení úřadu.

Facebook ani nezávislá média v Rusku nefungují

Internet a PC

Facebook tento týden uvedl, že omezil přístup ke kanálu RT a k portálu Sputnik v celé Evropské unii.

Dodal, že také celosvětově odstraňuje obsah z facebookových stránek a ruských stránek státem kontrolovaných společností a účtů na síti Instagram, stejně jako příspěvky obsahující odkazy na tyto informace na Facebooku.

Rusko blokuje jako divé

Rusko už zablokovalo přístup k ruskojazyčné službě BBC News, k informačnímu portálu Meduza sídlícímu v Rize, Rádiu Svobodná Evropa/Rádiu Svoboda (RFE/RL) nebo ke stanicím Deutsche Welle a Hlas Ameriky.

Roskomnadzor tato média obvinil z šíření falešných informací ohledně ruského útoku na Ukrajinu.

Rusko brání šíření informací, za lživé zprávy o armádě hrozí až 15 let vězení

Evropa

Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že britská zpravodajská stanice BBC je zneužívána k podkopávání vnitřní politické situace a bezpečnosti v Rusku.

BBC reagovala prohlášením, že „přístup k přesným, nezávislým informacím je základní lidské právo a lidem v Rusku by ho nikdo neměl upírat“. BBC ale v reakci na blokaci sdělila, že v Rusku dočasně končí činnost.

Vzhledem ke „kriminalizaci nezávislé žurnalistiky“ v Rusku nemá BBC podle svého ředitele Tima Davieho jinou možnost než dočasně ukončit činnost všech svých novinářů a podpůrného personálu v zemi.

„Nejsme připraveni vystavit je nebezpečí trestního stíhání jen proto, že dělají svou práci,“ uvedl Davie s tím, že ruskojazyčná služba bude nadále fungovat mimo Rusko.

Airbnb zablokuje své služby v Rusku a Bělorusku, Hermès uzavře obchody

Ekonomika

„Myslím si, že je to chyba a že to prezidenta Putina před pravdou nezachrání,“ komentoval jednání Moskvy britský ministr obrany Ben Wallace. „Myslím si, že jde o nehorázný zásah do našich svobod,“ dodal. K podobnému kroku se uchýlila také zpravodajská stanice CNN. Ta ukončí vysílání v Rusku. Kanadská CBC dočasně pozastavuje zpravodajství z této země.

Agentura Reuters uvádí, že Moskva dlouhodobě obviňuje západní média, že jejich zpravodajství je zaměřeno proti Rusku.

Zároveň ale podle ní nedostatečně upozorňují na provinění lídrů svých zemí v souvislosti s korupcí nebo s ničivými válkami, jako byla ta v Iráku.

Od začátku invaze na Ukrajinu ruské úřady zakročily proti médiím, která ruskou agresi nazývají jinak než „speciální vojenská operace“.

Ruská propaganda opět tvrdila, že Zelenskyj uprchl. Celou dobu je přitom v Kyjevě

Zahraniční

Podle oficiálního vyrozumění Roskomnadzoru určeného RFE/RL stanice šířila „společensky významné falešné informace o údajném ruském útoku na ukrajinském území“.

Šéf RFE/RL Jamie Fly dnes řekl, že ruský prezident Vladimir Putin „neustále krmí Rusy lží ohledně rozsahu války na Ukrajině a škod, které Rusko utrpělo“.

Vzkázal, že jím vedená rozhlasová stanice odmítá cenzurovat obsah v tak kritickém okamžiku pro ruské posluchače. „Zaslouží si pravdu a my jim nadále budeme podávat informace o krocích jejich vlády a důsledcích, které musejí snášet,“ řekl Fly.

Kybernetická válka: Anonymous napadli 2500 ruských a běloruských cílů

Válka na Ukrajině

Kdo řekne, že Rusko vede na Ukrajině válku, jde sedět

Ruští poslanci v pátek schválili zavedení trestní odpovědnosti v podobě až 15 let vězení za publikaci toho, co státní moc v Rusku označí za dezinformace a lživé zprávy o ruské armádě, za diskreditaci ozbrojených sil a za výzvy k sankcím.

Nezávislý list Novaja Gazeta, jehož šéfredaktor Dmitrij Muratov loni získal Nobelovu cenu za mír, v reakci na to oznámil, že ze svých stránek a sociálních sítí odstraňuje příspěvky na tato témata.

„Není pochyb o tom, že tato hrozba bude realizována. Nemáme právo riskovat svobodu našich pracovníků,“ uvedl list s tím, že nadále bude informovat o důsledcích, kterým Rusko čelí: rozvíjející se hospodářské krizi, klesající životní úrovni, problémech s přístupem k zahraničním lékům a technologiím, pronásledování disidentů či protiválečných projevech.

Novinky přinášejí zpravodajství v ruštině

Internet a PC

Informace o dění na Ukrajině, které ruským čtenářům kremelská propaganda upírá, přinášejí Noviny ve speciální rubrice v ruském jazyce.

Reklama

Výběr článků

Načítám