Hlavní obsah

Facebook ani nezávislá média v Rusku nefungují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Internetové stránky Facebooku a několika nezávislých médií jsou v pátek v Rusku zcela nebo zčásti nedostupné. Jedná se o ruskou verzi zpravodajského serveru BBC, weby Deutsche Welle, RFE-RL a Meduza, napsala agentura AFP. Odvolala se přitom na své novináře na místě a na monitorovací nástroj GlobalCheck. Připomněla, že ruské úřady v souvislostí s rukou invazí na Ukrajinu zpřísnily dohled nad médii kritickými vůči úřadům.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Server Meduza na svém účtu na Telegramu uvedl, že jeho stránka již není přístupná "některým uživatelům" v Rusku, ale sdělil, že zatím neobdržel žádné oznámení od úřadů o zablokování.

Ve středu dočasně pozastavil své fungování ruský nezávislý televizní kanál Dožď. Ruské úřady tento týden zablokovaly jeho webový kanál i vysílání liberální rozhlasové stanice Echo Moskvy. Moskva ve středu kromě toho kritizovala britskou stanici BBC.

Stanice Deutsche Welle byla minulý měsíc v Rusku zakázána. Moskva posléze oznámila, že zruší akreditaci jejím zaměstnancům.

Apple jako vzor boje proti Rusku. Microsoft, Facebook i Google pod palbou kritiky

Internet a PC

Nedůvěryhodné příspěvky

Facebook zakročil již minulý týden proti čtyřem médiím – agentuře RIA Novosti, armádní televizi Zvezda a webovým stránkám gazeta.ru a lenta.ru. Příspěvky těchto médií nejsou na sociální síti nijak blokovány, ale jsou označené poznámkou, že jsou nedůvěryhodné.

Šlo například o zprávy, že prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj opustil Kyjev. Částečně byl omezen také dosah těchto příspěvků, uživatelům se nezobrazovaly automaticky na zdi, ale museli si manuálně kliknout přímo na profil daného média.

„Zřídili jsme speciální operační centrum složené z odborníků z celé společnosti, včetně rodilých ruských a ukrajinských mluvčích, kteří platformu nepřetržitě monitorují, což nám umožňuje reagovat na problémy v reálném čase,“ uvedli zástupci Facebooku.

Facebook zakročil proti ruským médiím. Moskva zavelela k omezení sítě

Internet a PC

15 let vězení

Legislativní výbor ruského parlamentu ve středu navrhl, aby se šíření lživých zpráv o aktivitách ruských ozbrojených sil trestalo 15letým odnětím svobody, informovala agentura TASS. Návrhem se má v pátek zabývat parlamentní dolní komora.

Ruské úřady vytvářejí značný tlak na média a vyhrožují jim uzavřením, pokud nebudou dodržovat oficiální zpravodajskou linii a budou o ruském útoku na Ukrajinu informovat jako o "invazi" nebo "válce". Kreml prosazuje termín "speciální vojenská operace".

Novinky přinášejí zpravodajství v ruštině

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám