Hlavní obsah

Ruská propaganda opět tvrdila, že Zelenskyj uprchl. Celou dobu je přitom v Kyjevě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Předseda ruské Státní dumy Vjačeslav Volodin v pátek bez důkazů napsal, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uprchl do Polska. Jeho tvrzení pak převzala ruská a čínská státní média. Zelenskyj přitom zrovna hovořil s nejvyššími představiteli Evropské unie. Prezident je v Kyjevě se svým lidem, dementoval ruskou propagandu twitterový účet ukrajinského parlamentu.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Okupanti vydali další falešnou zprávu, že prezident Volodymyr Zelenskyj opustil Ukrajinu. TO NENÍ PRAVDA! Prezident je se svými lidmi v Kyjevě,“ informoval na Twitteru oficiální účet ukrajinského parlamentu.

Zelenskyj následně na svém twitterovém účtu, kde je v průběhu celé invaze aktivní, aby předešel podobným spekulacím, napsal, že mluvil s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem a šéfkou unijní exekutivy Ursulou von der Leyenovou.

V 18:00 SEČ promluví Zelenskyj k Václavskému náměstí, kde se bude konat shromáždění na podporu Ukrajiny. Za stejným účelem se ve stejný čas sejdou lidé i v dalších evropských metropolích.

Fake news sdílel i Trumpův poradce

Dezinformaci vypustil předseda ruské Státní dumy Vjačeslav Volodin, který na Telegramu napsal: „Zelenskyj opustil Ukrajinu. Poslanci ukrajinského parlamentu uvedli, že ho nezvládli dostat do Kyjeva. Nyní je v Polsku.“

Kybernetická válka: Anonymous napadli 2500 ruských a běloruských cílů

Válka na Ukrajině

Ničím nepodloženou informaci následně převzala ruská státní média, stejně jako ta čínská.

Někdejší poradce Donalda Trumpa George Papadopoulos se na Twitteru snažil dodat informaci váhu tím, že napsal, že o útěku píší i italská média. Svoje tvrzení podložil screenshotem zprávy z agentury ANSA. Ta se ovšem týkala něčeho úplně jiného, konkrétně útoku na elektrárnu v Záporoží, Papadopoulos tak zřejmě chtěl využít toho, že jeho 836 tisíc sledujících nerozumí italsky.

Další kolo jednání může začít o víkendu, řekl Putin Scholzovi

Evropa

Nepodložené zprávy o „úprku“ ukrajinského prezidenta ze země se objevily i dříve, Zelenskyj je ale pokaždé dementoval a doložil, že se nachází v Kyjevě. Ve skutečnosti minulý týden odmítl nabídku Spojených států na evakuaci. „Potřebuji munici, ne odvoz,“ vzkázal tehdy.

Reklama

Výběr článků

Načítám