Hlavní obsah

Kybernetičtí partyzáni zastavili vlaky v Bělorusku, aby zpomalili postup armády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Proti své vlastní vládě se postavili kybernetičtí partyzáni z běloruské hackerské skupiny Cyber Partisans. Nelíbí se jim spolupráce jejich vlády s Ruskem, které okupuje Ukrajinu. Proto v zemi už od minulého týdne blokují provoz vlaků.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Partyzánským hackerům se podařilo během víkendu nabourat do počítačů, které ovládají vlaky v Bělorusku. Díky tomu byli schopni některé soupravy skutečně zastavit, na dálku jsou totiž schopni ovládat výhybky a další železniční systémy.

Zároveň vyřadili z provozu několik železničních webových stránek, uvedla agentura Bloomberg.

Hackeři vyhlásili Rusku válku, vyřazují z provozu jeden cíl za druhým

Bezpečnost

Kybernetičtí aktivisté ze skupiny Cyber Partisans tvrdí, že nechtějí komplikovat život běžným Bělorusům, jejich hlavní motivací je zpomalit přesun ruských vojáků z Běloruska na Ukrajinu.

Vlaková doprava kvůli tomu údajně zkolabovala v běloruských městech Minsk, Orša či Asipovičy.

Agentura Bloomberg nicméně zdůraznila, že nemá možnost tvrzení o narušení železniční dopravy hackery jakkoliv ověřit. Zástupci běloruské vlády na opakované žádosti o komentář nereagovali.

Hackeři škodí na Ukrajině. Celé skupiny se přidávají na stranu Ruska

Bezpečnost

Bývalý běloruský železničář, který provozuje oblíbený kanál na Telegramu, nicméně uvedl, že minimálně vlakové systémy v Minsku a Orše byly skutečně „paralyzovány“. Na běloruských diskuzních fórech si také lidé stěžovali na rušení vlaků v Minsku.

Hackeři z USA mohou Rusko ochromit

Podobný útočný arzenál má podle serveru NBC News také americká armáda. Bílý dům to sice na konci minulého týdne popřel, ale podle čtyř různých zdrojů dostal prezident USA Joe Biden už na začátku minulého týdne hned několik možností kyberútoků, které by Rusko ochromily.

Jeden ze scénářů počítá s tím, že by bylo přerušeno internetové připojení napříč celým Ruskem. Kybernetické útoky by nicméně mohly být směřovány také na železniční výhybky, což by prakticky vyřadilo vlaky, kterými je dopravována vojenská technika na Ukrajinu, z provozu.

„Můžete udělat cokoliv – zpomalit vlaky, ale klidně zapříčinit i jejich vykolejení,“ prohlásil jeden ze zdrojů, kterého citoval server NBC News.

Hackeři mohou ochromit Rusko. Žádný kyberútok se ale nechystá, potvrdil Bílý dům

Bezpečnost

Ve hře jsou podle něj také kyberútoky na elektrárny či jiná klíčová zařízení, aby se Rusům ztížilo zásobování armády.

Zda Spojené státy mlží a kybernetické útoky plánují potají, či zda se skutečně nechystají vměšovat ani touto cestou, lze zatím jen spekulovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám