Hlavní obsah

Hackeři mohou ochromit Rusko. Žádný kyberútok se ale nechystá, potvrdil Bílý dům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Vykolejení vlaků či vypnutí internetu v celém Rusku. Americký prezident Joe Biden dostal podle serveru NBC News na stůl hned čtyři různé scénáře kybernetických útoků, které by mohly ochromit Rusko a zpomalit ho tak v tažení na Ukrajinu. Bílý dům to však popřel s tím, že kybernetický protiútok není rozhodně na pořadu dne.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

Biden už během týdne prohlásil, že Američané na Ukrajině válčit nebudou. A evidentně to platí i o útocích v kybernetickém světě.

„Zpráva o kybernetických útocích je naprosto mimo mísu a vůbec neodráží to, o čem se ve skutečnosti diskutuje, a to v jakékoliv podobě nebo formě,“ uvedla v prohlášení mluvčí Národní bezpečnostní rady Bílého domu Emily Horneová.

Foto: U.S. Embassy Prague

Mluvčí Národní bezpečnostní rady Bílého domu Emily Horneová

Možnost hackerských útoků potvrdily čtyři zdroje

Reagovala tak na zprávu serveru NBC News, podle kterého má Biden na stole hned několik možností, jak kyberútoky provést. To přitom potvrdily serveru čtyři různé zdroje.

Jeden ze scénářů počítá s tím, že by bylo přerušeno internetové připojení napříč celým Ruskem. Kybernetické útoky by nicméně mohly být směřovány také na železniční výhybky, což by prakticky vyřadilo vlaky, kterými je dopravována vojenská technika na Ukrajinu, z provozu.

Vykolejení vlaků, vypnutí internetu. Biden řeší kybernetické útoky proti Rusku

Bezpečnost

„Můžete udělat cokoliv – zpomalit vlaky, ale klidně zapříčinit i jejich vykolejení,“ prohlásil jeden ze zdrojů, kterého citoval server NBC News. Ve hře jsou podle něj také kyberútoky na elektrárny či jiná klíčová zařízení, aby se Rusům ztížilo zásobování armády.

Zda Spojené státy mlží a kybernetické útoky plánuje potají, či zda se skutečně nechystají vměšovat ani touto cestou, můžeme maximálně spekulovat.

Hybridní válka v plném proudu. Ukrajina rekrutuje hackery ve velkém

Bezpečnost

Anonymous vyhlásili Rusku válku

Válku na internetu vyhlásili mezitím Rusku hackeři z uskupení Anonymous. Ti vyřadili již během čtvrtka a pátku z provozu hned několik cílů v Rusku. Využili k tomu útok typu DDoS (Distributed Denial of Service), který má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Podle serveru ABC News byly vyřazeny z provozu také weby Kremlu, ruské vlády a weby ruského ministerstva obrany. Přesně tímto způsobem vyřadili opakovaně z provozu také webové stránky stanice RT, dříve známé jako Russia Today. Ta podle jejich prohlášení „šíří ruskou vládní propagandu“. Více než čtvrtina IP adres, která byla k útoku použita, pocházela ze Spojených států.

Útok navíc nebyl ojedinělý a v kybernetických nájezdech budou hackeři pokračovat i nadále, jak jasně uvedli na Twitteru: „Celá skupina Anonymous je oficiálně v kybernetické válce proti ruské vládě.“

Hackeři vyhlásili Rusku válku, vyřazují z provozu jeden cíl za druhým

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám