Hlavní obsah

Počet hackerských útoků na Ukrajinu se zvýšil o rekordních 196 %

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dramatický nárůst hackerských útoků na strategické cíle v Ukrajině zaznamenala od začátku války kyberbezpečnostní společnost Check Point. Na mušce jsou především počítačové systémy ukrajinské vlády a vojenského sektoru.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Počet kybernetických útoků na ukrajinskou vládu a vojenský sektor vzrostl během prvních tří dnů bojů o neuvěřitelných 196 %. Počet kybernetických útoků na ruské organizace se zvýšil o 4 % a počet phishingových e-mailů ve východoslovanských jazycích se zvýšil 7x. Check Point také varuje před podvodnými e-maily, které se snaží oklamat lidi přispívající Ukrajině,“ prohlásil Miloslav Lujka, bezpečnostní expert z Check Pointu.

Zdůraznil zároveň, že celosvětově přitom v tomto sektoru nedošlo k žádným podobně výrazným změnám. Z dat je tedy zřejmé, že válka se mezi Ruskem a Ukrajinou odehrává také v kyberprostoru. „Nárůst kybernetických útoků vidíme na obou stranách, největšímu náporu však čelí ukrajinská vláda a vojenský sektor. Je důležité si uvědomit, že současná válka má také kybernetický rozměr a konflikt polarizuje společnost,“ konstatoval Lujka.

„Lidé si v online světě, ať už na darknetu, nebo na sociálních sítích, vybírají svou stranu. Hacktivisté, kyberzločinci, bezpečnostní experti i technologické společnosti si vybírají, koho postupně podpoří,“ doplnil bezpečnostní expert.

Hybridní válka v plném proudu. Ukrajina rekrutuje hackery ve velkém

Bezpečnost

Hrozby číhají i na uživatele v Česku

Hrozby přitom číhají i na běžné uživatele, a to i v Česku. „Pokud například chcete podpořit Ukrajinu, dejte si pozor na podvodné e-maily, které se chtějí přiživit na vaší ochotě. Vždy si ověřte e-mailovou adresu odesílatele, dávejte si pozor na pravopisné chyby a zkontrolujte, že odesílatel skutečně existuje a je důvěryhodný,“ poradil Lujka.

Lidé se mohou na síti setkat například se smyšlenou žádostí o pomoc, a to v nevyžádaných e-mailech, na různých diskuzních fórech, ale především na sociálních sítích. Podvodníci se přitom snaží důvěřivce přesvědčit, aby jim poslali peníze prostřednictvím kryptoměn – vydávají se za Ukrajince ve finanční tísni.

Kybernetičtí šmejdi zneužívají válku na Ukrajině. Lákají z lidí peníze

Bezpečnost

Zdůvodňují to přitom právě zuřící válkou, která údajně nedovoluje manipulovat s prostředky ve finančních institucích. Pravdou nicméně je, že transakce prostřednictvím kryptoměn se dají vystopovat jen velmi složitě, a tak je dopadení podvodníků následně prakticky nemožné.

Čechům začaly v minulém týdnu chodit také poplašné SMS zprávy, které se tváří jako povolávací rozkazy od armády. Ministerstvo obrany se však již během víkendu od esemesek distancovalo a varovalo, že jde o podvod.

Čechům chodí povolávací rozkazy. SMS jsou podvodné, varuje ministerstvo

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám