Hlavní obsah

Ukrajinci potřebují víza, volají firmy

Právo, Tomáš Volf

Firmám nejen z oboru stavebnictví scházejí zahraniční pracovníci, především z Ukrajiny. Udělování víz bylo pozastaveno po vypuknutí epidemie koronaviru v půli března, mnoho zaměstnanců odcestovalo domů.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ukrajinský pas

Článek

Firmy nyní v rámci rozvolňování a návratu k normálu volají po urychlení obnovování poskytování víz, aby se zahraniční dělníci s negativními testy na covid-19 mohli vracet. To záleží vedle ministerstva zahraničních věcí i na postupu zahraničních úřadů a obnovování dopravních spojů.

Podle informací Práva odjelo z Česka 50 až 70 procent Ukrajinců pracujících přes agentury, v případě těch na kvalifikovaných pozicích ze speciálního programu to byla asi pětina.

Vracející se Ukrajinci berou hranici útokem

Koronavirus

„Na začátku nouzového stavu proběhla velká vlna odjezdů Ukrajinců, protože panovala nejistota, zda budou mít práci a jak to bude s vycestováním po ukončení pracovního povolení či víza,“ potvrdil Právu Tomáš Surka, manažer personálně-poradenské společnosti JobConnector.

„Momentálně se ve větší míře víza neudělují. Cizinci, kteří tu již byli, mají prodloužena jak krátkodobá, tak dlouhodobá víza po dobu nouzového stavu a následně maximálně 60 dní po jeho ukončení. Pokud nouzový stav skončí 17. května, je nutné, aby se vízový proces rozjel co nejdříve v původním rozsahu, aby se tito pracovníci mohli nahradit jinými. Jinak v některých oborech hrozí zásadní nedostatek pracovní síly i přes koronavirovou krizi,“ dodal Surka.

Podobně to vidí Jakub Šimáček, jednatel TBG Metrostav. „Je nutné začít hledat cestu, jak sem zahraniční dělníky při zachování zdravotně-hygienických opatření opět dostat,“ řekl Právu.

Kvůli pandemii je dočasně bez práce 30 milionů Evropanů

Ekonomika

Stavební firmy počítají s propadem tržeb v průměru nejméně o deset procent a situace v oboru se s nedostatkem pracovníků z ciziny podle Šimáčka ještě víc zkomplikuje. „Na stavbách pracuje mnoho zahraničních dělníků, lze tedy očekávat komplikace s kapacitou produkce, která i tak byla v posledních letech díky nedostatku lidí na hranici možností,“ podotkl.

Češi na stavby?

Ministerstvo zahraničních věcí na dotaz Práva uvedlo, že vízovou agendu postupně obnovuje, od tohoto týdne zatím na 27 zastupitelských úřadech. To se týká třeba Srbska či Mongolska, ale jen pro zdravotnický personál a sociální služby. Takovou kvalifikaci však zaměstnavatelé u Mongolů a Srbů nehledají – u Mongolů jsou to spíše masokombináty, u Srbů to je autoprůmysl.

Návrat Ukrajinců ztěžují opatření ukrajinské vlády, uzavřené hranice a přerušení dopravního provozu.

V dubnu přibylo téměř 30 tisíc nezaměstnaných, nejvíce roste nezaměstnanost na Chebsku

Ekonomika

„Vízová centra jsou tam v tuto chvíli uzavřená na základě jednostranného rozhodnutí tamních úřadů,“ řekla Mariana Wernerová z tiskového oddělení ministerstva zahraničí. Upozornila, že nynější rozhodnutí o nouzovém stavu je na Ukrajině platné do 22. května a nevylučuje se, že bude prodlouženo.

„V zemi je mimo jiné přerušena meziměstská i městská hromadná doprava, to významně omezuje možnost žadatelů dostavit se k podání žádosti,“ dodala mluvčí.

Udělování víz plánují na Ukrajině obnovit, jak to jen bude možné. Prioritu dostanou hlavně sezonní pracovníci do zemědělství a dále pak do zdravotnictví.

V Čerkasech je „kozácká vzpoura“, natruc Kyjevu

Koronavirus

Co se týče stavebnictví, o něm nedávno premiér Andrej Babiš (ANO) mluvil jako „o sektoru s velkým potenciálem“ pro české zaměstnance, kteří kvůli dopadům koronaviru ztratili práci.

„Chybějící pracovníky ve stavebnictví by jistě mohli doplnit aktuálně nezaměstnaní Češi, ale je otázkou, zdali pro ně bude taková pozice dostatečně zajímavá,“ soudí expert na stavebnictví Michal Vacek z CEEC Research. I v jiných zemích panuje trend, že jsou na obdobné pozice využíváni spíše cizinci, pro které jsou tato místa více atraktivní.

Reklama

Výběr článků

Načítám