Hlavní obsah

Světovou ekonomiku čeká největší propad od 30. let, varuje OECD

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Globální ekonomika se za letošní rok propadne o 6 procent, v případě druhé vlny pak až o 7,6 procenta. Vyplývá to z projekce, kterou ve středu zveřejnila Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Jde o největší pokles od hospodářské krize ve 30. letech 20. století. S podobným varováním přišla tento týden i Světová banka.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní ekonomka OECD Laurence Booneová

Článek

I na konci roku 2021 na tom ekonomika stále bude hůře než na začátku letošního roku před rozšířením koronaviru.

„Ke konci roku 2021 se ztráta příjmů dostane na úroveň, která překoná všechny recese v posledních sto letech s výjimkou období válek, což bude mít nedozírné a dlouhodobé následky pro lidi, podniky i vlády,“ uvedla hlavní ekonomka OECD Laurence Booneová pro list Financial Times.

Světová banka čeká nejhorší recesi od druhé světové války

Ekonomika

Podle OECD při obou scénářích dojde ve druhém čtvrtletí k ještě výraznějšímu propadu globálního hrubého domácího produktu (HDP) než v prvních třech měsících letošního roku. V posledních dvou čtvrtletích by se pak ekonomika měla nadechovat k oživení v následujícím roce. To by v optimistickém scénáři mělo podobu růstu HDP o 5,2 procenta.

V případě, že by se naplnila hrozba příchodu druhé vlny pandemie, ekonomika by se v posledním čtvrtletí opět propadla. Za celý rok by tak pokles globálního HDP činil 7,6 procenta. Oživení ekonomiky by potom bylo pomalejší. Světová ekonomika by v roce 2021 rostla jen o 2,8 procenta.

Průměrná nezaměstnanost v zemích OECD, kam patří 36 vyspělých ekonomik včetně Česka, by se v případě pesimistického scénáře vyšplhala na 10 procent, případě optimistického scénáře na 9,2 procenta. V roce 2019 přitom průměrná míra nezaměstnanosti v OECD činila 5,4 procenta.

Pokles globální ekonomiky čeká i Světová banka. V pondělí zveřejnila odhad, podle nějž letos dojde k propadu o 5,2 procenta.

Reklama

Související články

Švédská ekonomika ve čtvrtletí rostla

Švédsko v pátek překvapilo informací, že jeho ekonomika v prvním čtvrtletí rostla. A to o 0,4 procenta meziročně a o 0,1 procenta mezičtvrtletně. Vyplývá to...

Výběr článků

Načítám