Hlavní obsah

Švédská ekonomika ve čtvrtletí rostla

Novinky, bož

Švédsko v pátek překvapilo informací, že jeho ekonomika v prvním čtvrtletí rostla. A to o 0,4 procenta meziročně a o 0,1 procenta mezičtvrtletně. Vyplývá to z údajů tamního statistického úřadu.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Švédský epidemiolog Anders Tegnell. Strůjce ojedinělého švédského přístupu ke koronaviru

Článek

Švédský statistický úřad přitom v ještě v bleskovém odhadu na začátku května hovořil o mezičtvrtletním poklesu o 0,3 procenta. V současném zpřesněném odhadu je všechno jinak.

Švédsko upoutalo pozornost světových médií odlišným přístupem k pandemii nemoci covid-19. Místo restrikcí a vypínání ekonomiky stát lidem od začátku doporučuje chovat se zodpovědně.

Ekonomové zároveň sledují, zda budou dopady na tamní ekonomiku mírnější než v zemích, které přistoupily k restriktivním opatřením. Z odhadů tamní centrální banky, která počítá letos s poklesem HDP o 6,9 až 9,7 procenta se zdálo, že spíše ne.

Švédové se rozhodli nezabít svoje hospodářství a ukázali, že to jde
Petr Bartoň, ekonom

„Ekonomům připadalo zvláštní, proč by nezamrzlá ekonomika měla tolik klesat. Přisuzovali to většinou tomu, že v době covidu jsou jakékoli výpočty HDP mnohem méně přesné než v běžné situaci,” uvedl ekonom skupiny Natland Petr Bartoň.

„Nové zpřesnění na růst 0,1 procenta jim dalo za pravdu. Zpřesněná čísla dokazují, že o ekonomických škodách nerozhoduje míra infekce, nýbrž rozhodnutí vlády, zda nechá infikovat také svoje hospodářství,” dodal.

Česká ekonomika se propadla o 3,6 procenta

Ekonomika

„Švédové se rozhodli nezabít svoje hospodářství a ukázali, že to jde. Zejména sektor služeb udržel švédské hospodářství od propadu. Nyní si můžeme být jisti, že hospodářský pokles bude ve Švédsku nesrovnatelně mírnější než ten náš. Švédům zůstala fungující ekonomika, a zbylo jim tak mnohem více zdrojů nejen na hospodářskou obnovu, ale hlavně i na případné další vlny infekce,” uzavřel Bartoň.

K porovnání: česká ekonomika v 1. čtvrtletí mezičtvrtletně propadla o 3,6 procenta, meziročně o 2,2 procenta. A německá ekonomika mezičtvrtletně klesla o 2,2 procenta. Propad očekává většina států.

Ve Švédsku, která nezavedlo striktní opatření proti šíření koronaviru, se nakazilo SARS-CoV-2 celkem 36 476 lidí, z nichž zemřelo 4350.  Na sto tisíc obyvatel tak eviduje 41,9 oběti, zatímco Norsku 4,4 Dánsko 9,8 a Finsko 5,7. Je to ale méně než 58 obětí na sto tisíc obyvatel ve Španěslku a 57 ve Velké Británii.

Francie se propadá

Čísla v pátek zveřejnila také Francie. Tam hrubý domácí produkt v prvním čtvrtletí klesl meziročně o 4,8 procenta. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím ekonomika poklesla o 5,3 procenta.

Statistikové tedy potvrdili předpoklad, že se tamní ekonomika propadla. Stojí za tím zejména velký pokles poptávky, která táhla dosavadní ekonomický růst.

„Tato z historického hlediska špatná čísla budou nicméně ještě překonána údaji za druhé čtvrtletí, od nichž se očekává, že budou nejméně dvojnásobně horší,” uvedl ekonom ING Bank Julien Manceaux.

Reklama

Související články

Švédy zradila statistika

Švédsko má pověst stabilní, transparentní země s dokonalými institucemi. Jak ale vyšlo najevo, ani ty nejsou vždy bez chyby. Řeč je o tamním statistickém...

Výběr článků

Načítám