Hlavní obsah

Scholz nechtěl naštvat Putina. Odmítl znárodnit německou divizi Gazpromu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá vláda debatovala o možnosti znárodnit Gazprom Germania, dceřinou společnost ruského plynárenského gigantu Gazprom. Kancléř Olaf Scholz ale přehlasoval ministra hospodářství Roberta Habecka, který tuto variantu prosazoval. Informovala o tom agentura Bloomberg s tím, že Scholz nechtěl podnik znárodnit, aby nenaštval ruského prezidenta Vladimira Putina.

Foto: Michele Tantussi, Reuters

Německý kancléř Olaf Scholz

Článek

Znárodnění Gazprom Germania by mohlo Putina rozzlobit, což by mohlo vést k eskalaci celé situace, obával se Scholz podle zdrojů agentury Bloomberg obeznámených se situací. Chtěli zůstat v anonymitě, neboť se jednalo o soukromé rozhovory.

Německo je na plynu z Ruska silně závislé. Kdyby došlo k výpadku těchto dodávek, mohlo by to zemi uvést do recese, varují někteří analytici. I proto se v rámci Evropské unie neuvažuje ani o jednáních ohledně možného uvalení embarga na dovoz ruského plynu.

Podle Bloombergu naopak německá vláda plánuje Gazprom Germania, jež hraje klíčovou roli v zajišťování, skladování a distribuci dodáveki i skrze další dceřinné společnosti, zachránit před insolvencí a prostřednictvím státem vlastněné investiční banky KfW Group firmě půjčí 10 miliard eur (247,5 miliardy korun).

Kapacita plynovodu Nord Stream kvůli opravám klesla o 40 procent, oznámil Gazprom

Ekonomika

Gazprom Germania se už v polovině dubna dostala pod kontrolu státu, aby byla podle Habecka zajištěna bezpečnost dodávek. Opatření mělo původně trvat do 30. září, nyní bude prodlouženo. Ještě předtím, konkrétně 1. dubna, Gazprom oznámil, že ukončuje svou účast v německé divizi. Stalo se tak v rámci protisankcí ze strany Moskvy.

Mluvčí kabinetu agentuře Reuters sdělil, že společnost bude přejmenována na Securing Energy for Europe GmbH a poskytnuté peníze pomohu financovat další chod firmy. „S tímto přístupem si německá vláda může udržet kontrolu nad touto částí kritické energetické infrastruktury a zabránit ohrožení energetické bezpečnosti,“ uvedla vláda v prohlášení.

Reklama

Výběr článků

Načítám